Mann (44) dømt til forvaring for grove overgrep mot spedbarn og dyr

En familiefar er dømt til tolv års forvaring etter at han ble kjent skyldig i grove overgrep mot sitt eget spedbarn, flere andre jenter og dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble en mann (44) fra Hadeland dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år.

– Pedofil

Etter at juryen avgjorde skyldspørsmålet i ankesaken i forrige uke, har Eidsivating lagmannsrett landet på samme straffeutmåling som tingretten.

– Ettersom tiltalte har begått eller forsøkt å begå en rekke seksuelle overgrep over en lengre periode, er det mye som tyder på at han har en pedofil legning.

– Funn av omfattende materiale som viser seksuelle overgrep av barn, og tiltaltes interesse i å søke etter slike bilder og filmer, støtter dette, skriver lagmannsretten i sin begrunnelse for å dømme mannen til forvaring.

Mannen har begått overgrep mot barn mellom 0-18 år.

Dommen om forvaring er enstemmig. Mannen er i tillegg dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til én av de fornærmede i saken.

– En dom på forvaring vil bedre ivareta samfunnets behov for beskyttelse, enn en tidsbestemt straff, skriver lagmannsretten.

Sjokk

Mannen ble pågrepet i oktober 2014. Han er funnet skyldig i en rekke overgrep i perioden 2005 til 2014. Overgrepene skjedde på ulike steder i Oslo, Akershus og Oppland.

Mange av overgrepene skjedde utendørs, og innebar at ofrene var tilfeldig utvalgt.

Kripos overtok etterforskningen av saken i 2011, og DNA-treff, samt omfattende mobilovervåking førte til pågripelsen.

I en pressemelding skriver Kripos at det også har vært hentet inn DNA fra et stort antall frivillige, at det er blitt laget fantomtegninger og at det har vært hentet inn aktuelle saker fra flere politidistrikt.

– Denne saken viser hvor tidkrevende en etterforsking av overgrep med ukjent gjerningsperson kan være. Dommen understreker hvor viktig det er å kunne se sammenhengen mellom overgrep begått ulike steder i landet, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder ved Voldtektsseksjonen i Kripos.

44-åringen har sittet varetektsfengslet helt siden han ble pågrepet.

TV 2 har tidligere intervjuet kona til mannen, som sier overgrepene kom som et sjokk på henne.

– Jeg tenker jo at jeg skulle ha oppdaget det tidligere, at jeg skulle ha klart å stoppe det. Men dette viser bare hvordan så og si hvem som helst kan gjøre slike ting, hvordan de klarer å skjule det og leve som normale mennesker, sa hun i intervjuet med TV 2.

NTB/TV 2