VITSER OM PEDOFILI: Skjermdumper fra gruppa viser at det vitses om både pedofili, incest, overgrep og krybbedød. FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK
VITSER OM PEDOFILI: Skjermdumper fra gruppa viser at det vitses om både pedofili, incest, overgrep og krybbedød. FOTO: SKJERMDUMP/FACEBOOK

Over 12.000 har rømt fra «Mannegruppa ottar»

– Det var drøye vitser om pedofili, Breivik og Utøya

De var medlemmer av «Mannegruppa Ottar» – nå er de blant tusener som melder seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Mannegruppa Ottar» har vært i hardt vær de siste dagene, og nå melder tusenvis seg ut av den lukkede Facebook-gruppa.

Vitsingen om incest, mishandling, overgrep og mobbing har ikke falt i god jord hos flere av medlemmene.

– I begynnelsen var det bare artig, med litt bilder og kommentarer i typisk «mannehumor-stil», sier Kenneth, som ikke ønsker å stå frem med etternavn, til TV 2.

Så opplevde Kenneth derimot at innholdet ble stadig grovere og mer upassende.

– Det var mye pedofile vitser, også fra folk som er familiefedre. Det var i tillegg drøye vitser om Breivik og om ungdommene på Utøya. Det er såpass nærme oss som samfunn, at jeg synes det var ubehagelig, sier han.

– Var medlem i 20 timer

Til slutt ble det for mye, og Kenneth bestemte seg for å melde seg ut. For en stund siden forlot han «Mannegruppa Ottar».

– Det som skjer der inne er ikke greit. Jeg må passe på meg selv også. Hva ville folk tenke om meg dersom de så mitt navn der inne? sier han.

Også Chris André, som heller ikke vil stille med fullt navn, var medlem av gruppa. Han meldte seg ut etter bare 20 timer som medlem.

– Jeg sjekket den ut i håp om at det kanskje var noe artig som skjedde. Men jeg tok feil, sier han.

Han mener administratorene ikke tar problemene og ukulturen i gruppa på alvor.

– Det var fortsatt utrolig mye mobbing da jeg sjekket fem dager tilbake i tid. Reglementet er også veldig svakt, mener han.

Administrator: Jobber med å få bedre kontroll

En av dem som administrerer gruppa, Kay Erikssen, sier til TV 2 at de tar nødvendige tiltak for å forhindre at slikt innhold publiseres.

– Vi godkjenner alle innlegg manuelt, men i kommentarfeltene har vi dessverre mindre kontroll. Vi prøver å få flere inn som administratorer, slik at vi blir flere til å passe på, sier han.

Erikssen forteller at det meste som foregår inne på «Mannegruppa Ottar» er harmløs humor, og at gruppa jobber for å snu sitt rykte og omdømme.

– Det er bare noen få medlemmer som har kommet med disse utsagnene og det er ikke noe vi står inne for. Dessverre forekommer dette på alle forum på internett hvor folk kan ytre seg, sier han.

Til tross for den krasse kritikken, har han ingen planer om å slette gruppa.

– Dette har blitt en sak om ytringsfrihet og likestilling, derfor ønsker vi å beholde den. Ingenting har noen gang krevd å få slettet liknende innhold fra en kvinnegruppe- eller forum. Med en gang det er snakk om menn, så blir alt verre, mener han.