Leger streiker utenfor Ullevål sykehus tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Leger streiker utenfor Ullevål sykehus tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Sykehusstreiken til tvungen mekling

600 ansatte og 15 sykehus er i streik. Nå er de optimistiske for å finne en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag klokken 10 ble partene i sykehusstreiken kalt inn til tvungen mekling hos Riksmekler Nils Dalseide fordi legestreiken har vart i 30 døgn.

Tre timer senere sitter partene fremdeles sammen, og noen av forhandlerne har vært ute for å kjøpe lunsj. Det tyder på at de har tenkt å holde på utover ettermiddagen.

Forhandlingsleder for Akademikerne Helse, Rune Frøyland, sa på forhånd at lengden på møtet ville gi en pekepinn på forhandlingsviljen. Dersom partene ikke er på talefot, ville møtet være over på en time eller to, mente Frøyland.

Fortsatt mekling på fjerde timen kan tyde på at både partene og riksmekler Dalseide mener det er muligheter for å få en slutt på legestreiken i løpet av dagen.

Leger, ingeniører, psykologer og andre sykehusansatte streiker for bedre kontroll over egen arbeidstid. I øyeblikket er 628 akademikere, flest leger, tatt ut i streik. Konflikten berører ikke akuttjenester, psykiatri, barn eller kreftpasienter.

– Jeg har tro på en løsning. Det var tøft sist, og store prinsipper som sto mot hverandre, men vi har tenkt oss om, og jeg regner med at sykehusdirektøren har tenkt seg om, sa forhandlingsleder fra Akademikerne helse, Rune Frøyland, til TV 2 før møtet.