En rumensk kvinne demonstrerer i sympati med polske kvinner i Bucharest mandag. Tusenvis av kvinner kledde seg i svart på dagen de døpte «svart mandag»  / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
En rumensk kvinne demonstrerer i sympati med polske kvinner i Bucharest mandag. Tusenvis av kvinner kledde seg i svart på dagen de døpte «svart mandag»  / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Foto: Daniel Mihailescu

Nytt lovforslag sjokkerer:

Vil fengsle kvinner som tar abort etter incest eller voldtekt

Titusenvis av polske kvinner protesterer i gatene mot forslaget om ny abortlov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget om en ny abortlov i Polen vekker voldsomme reaksjoner over hele verden. Landet har allerede et av verdens strengeste abortlover. Endringene vekker sjokk og vantro:

Det foreslås totalforbud mot alle aborter - uansett om morens helse står på spill eller fosteret er skadet.

Dersom noen likevel skulle ta abort, vil de innføre fengselsstraff på inntil fem år. Dette gjelder også uavhengig av om en kvinne har blitt gravid som følge av incest eller voldtekt.

Rasende demonstranter

De svært strenge lovforslagene vekker raseri både i Polen og ellers i verden, også i Norge.

– Dette er et menneskerettighetsbrudd for polske kvinner. Det vil ha katastrofale konsekvenser for kvinners livsvilkår, sier forsker og styreleder i Kvinnefronten, Pil Teisbo til TV 2.

– Dette kan føre til at kvinner ligger i sykehussenger omringet av leger, og likevel dø fordi leger vil nekte å fjerne et foster så lenge hjertet slår, sier Teisbo.

Mandag gikk demonstranter ut i gatene for å protestere. Tirsdag hadde politiet problemer med å roe ned massene.

«Regjeringen skal ligge unna livmoren vår» «Vi er ikke rugemaskiner» «min kropp, mitt valg» står det på plakatene til demonstrantene.

Slik så det ut i Warszawa mandag. Tirsdag var det enda flere i gatene. Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS 
Slik så det ut i Warszawa mandag. Tirsdag var det enda flere i gatene. Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS  Foto: Agencja Gazeta

Noen går også til streik. De møter ikke opp på jobb eller studier i protest mot lovendringsforslaget. Den enormt kraftige reaksjonen overrasker mange i et land der den feministiske bevegelsen ikke har vært spesielt sterk.

Latterliggjør protestene

Utenriksminister Witold Waszczykowski fordømmer demonstrasjonene som trakk flere titusener, om ikke hundretusener, ut i polske gater tirsdag. Ifølge nyhetsbyrået AP omtalte han motstanden mot lovforslagene som «marginal» og sa at demonstrantene holdt narr av viktige saker.

Den kvinnelige statsministeren Beata Szydlo, forsøker å roe stemningen etter utenriksministerens arrogante kritikk.

– Jeg ønsker å si svært høyt og tydelig. Regjeringspartiet arbeider ikke for å endre noen lover som skal endre de eksisterende reglene, sa Scydlo.

Kan presses til kompromiss

Demonstrantene mener allikevel at dette er et forsøk fra regjeringens side å skyve fra seg ansvaret. Den sterke motstanden legger imidlertid press på regjeringen, som vil vurdere å inngå et kompromiss hvor graviditet som følge av incest eller voldtekt kan bli vurdert som unntak.

Lovforslaget støttes av mange i den katolske kirken som spilte en avgjørende rolle for at regjeringspartiet kom til makten i fjor. De har også samlet inn 450.000 underskrifter som støtter det kontroversielle lovforslaget.

Velger alternative abortløsninger

Polen har allerede en av de mest restriktive abortlovene i Europa. Loven fra 1993 tillater kun i tilfeller der man kan bevise voldtekt eller incest, dersom fosteret er sterkt skadet, eller kvinnens liv står i fare.

Offisielt gjennomføres det bare noen få hundre aborter i Polen hvert år. De reelle tallene er mye høyere i og med at mange polske kvinner reiser til utlandet, eller kjøper abortpiller over internett.

Forslaget har ført til store protester både i og utenfor Polen, inkludert i Oslo, foran EU-parlamentet i Brussel og i Romania.

Onsdag skal polske kvinners situasjon debatteres i Europa-parlamentet.