Utenpå Hall 8 i Paris står det en stor plakat, som forteller at her inne skjuler det seg biler fra film. Som f.eks Supraen fra
Utenpå Hall 8 i Paris står det en stor plakat, som forteller at her inne skjuler det seg biler fra film. Som f.eks Supraen fra "The Fast and the Furious", 2CVen fra "For your eyes only" og Plymouthen fra "Christine". 

Ser du hva disse bilene har til felles?

Et av mange høydepunkter i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange bilinteresserte liker å ta turen innom de tre store europeiske messene. Geneve, Frankfurt og Paris. Men akkurat Paris har en ekstra dimensjon som de to andre byene ikke har: Paris er nydelig. Simpelthen verdens vakreste storby (takk Napoleon III og hans arkitekt Eugene Haussmann for det). Det gjør at det også er lett å invitere med sin bedre (eller dårligere) halvdel, og således f.eks kombinere bilmessen med en romantisk weekend i Paris.

Når man så kommer til bilmessen, er det dessverre mange som begår en klassisk nybegynnerfeil. De går glipp av Hall 8. Messeområdet består av ulike bygninger spredd litt utover, og Hall 8 er den som er enklest å overse. Man må ta en lang rulletrapp opp forbi hall 5, før man kommer dit, og i motsetning til andre haller er det aldri noen nybilmerker som har stand der. Det betyr at man i sitt stille sinn regner over alle merkene, og finner ut at man har sett alt. Før man så forlater området, uten å ha sett Hall 8.

En 1965 Citroën DS 19 utstyrt med vinger for Fantomas i
En 1965 Citroën DS 19 utstyrt med vinger for Fantomas i "Fantomas se dechaine" fra 1965.

Vet aldri hva man får se

Så hva er det som er så gjevt med Hall 8? Jo, man vet simpelthen aldri hva det er man får se der. Det eneste man vet er at det ikke er nybiler. Ett eller annet slags tema fins alltid, og man får garantert se en eller flere biler som gir skikkelig ståpels. Det eneste minuset er at belysningen alltid er ordentlig dårlig og mørk (noe som gir en fin unnskyldning for dårlige bilder), men det synet som møter en er uansett egnet til å lyse opp sjelen.

Dette er rett og slett et lite kupp

I år er temaet filmbiler, og man har derfor funnet frem til ulike biler som har vært med i filmer og TV-serier. Bilene er den ekte varen, så det du ser er akkurat DEN bilen som var med i DEN filmen.

En voldsom Peugeot
En voldsom Peugeot "Limovian" med front fra en Peugeot 404, som ble laget for filmen "L'Ecume des Jours". 

Variert utvalg

På utstillingen kan du f.eks se Cadillacen fra «Ghostbusters», «Plymouthen» fra Christine, Firebirden fra «Knight Rider», Columbos Peugeot 403 Cabriolet, Bonds herpete Aston Martin fra «Quantum of Solace», Duke-guttas Dodge Charger fra «Dukes of Hazzard», Mustangen som Steve McQueen kjørte i «Bullitt», Herbie fra den første filmen om den sjarmerende bobla, samt Supraen fra den første «Fast and Furious» filmen, og en Buick Grand National GNX fra den fjerde filmen.

Går nye veier for å kapre yngre kjøpere

Videre finner du en Jeep fra «Jurassic Park», en herlig Peugeot fra Woody Allens «Midnight in Paris», en Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 fra en av tidenes beste biljakter i «Ronin», to Camaroer fra «Transformers», DeLorean tidsmaskinen fra «Back to the future», og Sally fra «Cars» (en promobil, da filmen jo er en animasjonsfilm).

En vakker Porsche 908/2 som ble brukt som kamerabil for innspillingen av
En vakker Porsche 908/2 som ble brukt som kamerabil for innspillingen av "Le Mans". 

Også mindre kjente biler

Men det er også mindre kjente biler, og biler med mer perifer tilknytning til temaet. Man har f.eks en Renault Floride som Brigitte Bardot kjørte, en Porsche 908 som var kamerabil under innspillingen av «Le Mans», en Alpine M65 som racerfører Michel Vaillant (kjent som Mark Breton på norsk, for de som leste Tempo på syttitallet) brukte i TV-serien Michel Vaillant, Berliet-lastebilen fra «Greed in the sun» («100 000 dollars au soleil» på originalspråket), samt frontdelen fra Renaulten som James Bond smadret i Paris i «A view to a kill».

Så hvis du tar turen til Paris for å besøke bilutstillingen, ikke gå glipp av Hall 8. Den er en alltid en godtepose av dimensjoner, og har du det minste interesse for enten bil og/eller film, kommer du til å like årets tema. For en som elsker alt bilfilm-relatert var det i hvert fall stor stas å besøke Hall 8, som er blitt en slags personlig Hangar 18 med årene.

Denne skal gi oss det beste fra to verdener