«JÆVELSKAP»: Ordfører i Tinn kommune har ingen forståelse for humoren som skjer i Facebook-gruppa. FOTO: SP/Skjermdump
«JÆVELSKAP»: Ordfører i Tinn kommune har ingen forståelse for humoren som skjer i Facebook-gruppa. FOTO: SP/Skjermdump

Ordfører: Meld dere ut av Mannegruppa Ottar!

Den svært kontroversielle gruppa mister tusenvis av medlemmer, men administrator for gruppa er ikke bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det stormet rundt Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar».

Det ble for alvor oppstyr rundt gruppa da bloggeren Sophie Elise Isachsen skrev et innlegg om den. Hun tok skjermdump av dem som hadde delt private bilder av henne på gruppa og skrevet hatefulle ytringer.

– Det er noe av det verste jeg har lest. Å ha et sånt menneskesyn og et forhold til kvinner og barn, både incestiøse ytringer, voldtekt og barnemishandling, det går ikke an i Norge, mener ordfører i Tinn kommune, Bjørn Sverre Sæberg Birkeland.

Oppfordrer til utmelding

Tirsdag postet Birkeland en Facebook-status på sin egen profil hvor han oppfordrer innbyggere i kommunen om å melde seg ut dersom de er medlem av gruppa.

Det var lokalavisen Varden som først omtalte saken.

– Ordføreren er full av humor, som kanskje mange allerede har lagt merke til. Humor gir oss glede, og knytter relasjoner mellom oss mennesker. MEN dette er IKKE HUMOR, det er grovt krenkende og fullstendig umoralsk. Skittent og jævelsk er det også, skriver han.

Har du meldt deg ut av «Mannegruppa Ottar»? Ta kontakt med TV 2s journalist her.

Tusener melder seg ut

Og oppfordringene til medlemmer kan se ut til å virke. De siste døgnene har tusenvis meldt seg ut av gruppa. I tillegg til ordføreren, har også en rekke andre profiler oppfordret sine Facebook-venner til utmelding.

– Jeg trodde ikke selv at det skulle bli så voldsomt, men er veldig glad for at det ble det. Dette er et verdispørsmål, og den såkalte humoren går langt utover det som er greit, sier Birkeland.

– Dette er jævelskap, ikke humor, mener han.

Han mener gruppas administratorer har et ansvar for å passe på at det som skrives ikke har støtende innhold.

– Jeg er selv redaktør for et par grupper på Facebook, og dersom man får ytringer langt over streken, så har administrator en fordømt plikt til å passe på, sier han.

«Mannegruppa Ottar»: Ikke bekymret

Kay Erikssen er en av administratorene i gruppa. Han er ikke bekymret for at gruppa mister medlemmer.

– Vi har mange medlemmer som står på venteliste, så jeg er ikke redd for at gruppa blir mindre. For hver tusen vi mister får vi cirka 2000 nye, sier han.

Han forteller at de siste dagene har vært en stor påkjenning, men at «Mannegruppa Ottar» vil fortsette å jobbe for å endre sitt rykte. De vil også forsøke å starte nye innsamlingsaksjoner til gode formål, til tross for at Barnekreftforeningen nylig avslo deres pengedonasjon på 180.000 kroner.

– Det er bare en liten prosent av medlemmene som står bak den upassende humoren. Det meste av humoren handler om Donald Trump sitt hår, eller morsomme bilder med tekst, sier han.

– Hvorfor sletter dere ikke bare denne gruppa?

– Dette har blitt en sak om ytringsfrihet og likestilling, derfor ønsker vi å beholde den. Ingenting har noen gang krevd å få slettet liknende innhold fra en kvinnegruppe- eller forum. Med en gang det er snakk om menn, så blir alt verre, mener han.