– Regjeringen er feige og prinsippløse i sitt forsvar av proffboksing

Helsedirektoratet langer ut mot egen regjering etter at forbudet mot proffboksing ble opphevet. TV 2-kommentator mener regjeringen har vært feige og prinsippløse.

I kjølvannet av det første proffstevne i boksing i Norge siden 1981, der Cecilia Brækhus slo Anne-Sophie Mathis på knock out, har lørdagens boksefest i Spektrum fått mye kritikk.

Se hvordan Brækhus vant kampen i Sportsnyhetene øverst!

Kritikerne mener proffboksing aldri burde blitt tillatt i Norge på grunn av helseperspektivet.

De peker på at boksere belønnes for å skade konkurrenten, mens det i for eksempel fotball gis gule og røde kort hvis en motstander blir skadet.

Helsedirektoratet langer ut mot egen regjering
Helsedirektoratet, der regjeringens egen helse –og omsorgsminister Bent Høie (H) er øverste sjef, er sterkt kritiske til at forbudet mot proffboksing ble opphevet.

– Kraftige slag mot hodet er veldig helsefarlig. Det har en rekke negative akutte og kroniske helsekonsekvenser. Derfor var vi kritiske da vi leverte vårt høringssvar om proffboksing i 2014, sier divisjonsdirektør Linda Granlund til TV 2 Sporten.

Hun gjør det klart at Helsedirektoratet, som er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, i fremtiden vil jobbe for å få tilbake forbudet fra 1981.

– Etter vårt syn veier beskyttelsen av utøvernes helse og sikkerhet tyngre enn øvrige hensyn. Dokumentasjonen er overbevisende om at kraftige slag mot hodet har en rekke negative akutte og kroniske helsekonsekvenser. Helsedirektoratet ser ut fra et helsemessig synspunkt ikke noen argumenter for å åpne opp for profesjonell boksing i Norge eller å endre sikkerhetsbestemmelsene i knockoutforskriftene som tillater knockout. Dette er fortsatt vårt syn, sier divisjonsdirektør Linda Granlund.

KRITISK: TV 2s kommentator Aslak Eriksrud er kritisk til regjeringens håndtering av kritikken mot proffboksing i Norge. 
KRITISK: TV 2s kommentator Aslak Eriksrud er kritisk til regjeringens håndtering av kritikken mot proffboksing i Norge. 

Helseminister Høie nekter å svare
Helse- og omsorgsdepartementet ønsker ikke å svare på kritikken fra eget direktorat. Per Aubrey B. Tenden ved kommunikasjonsenheten henviser til kulturdepartementet.

– Boksing ligger under kulturdepartementet. Spørsmål om boksing må du derfor ta med dem, sier han.

Kulturdepartementet svarer følgende:

– Oppheving av forbudet er noe vi har kjempet for i lang tid, og vi er klar over disse innvendingene. Det er imidlertid ikke slik at norske boksere har latt være å bokse tidligere, men de har isteden gjort det i utlandet. Nå har vi laget et regelverk som gjør dette mulig i Norge med krav som gjelder sikkerhet og helse. Boksing vil imidlertid alltid innebære en viss risiko, noe de som bokser frivillig velger å utsette seg for, sier statssekretær i Kulturdepartementet Himanshu Gulati til TV 2 Sporten.

– Feige og prinsippløse
TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener regjeringen ikke har forklart hvorfor de valgte å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge godt nok til det norske folk.

– Jeg mener at regjeringen har vært høyst kritikkverdige i sin håndtering av denne saken. De har vært prinsippløse i sitt forsvar. Det eneste argumentet de har kommet med er at Cecilia Brækhus skal få drive sin egen idrett i Norge. Ellers så backer de ut og nekter å svare på de helsemessige konsekvensene og andre ting rundt dette. For meg så har regjeringen vært feige og prinsippløse i sitt forsvar av proffboksing i Norge. De feiger ut og forsvarer seg blant annet med at det tillatt i Danmark og mange andre land, sier den politiske kommentatoren til TV 2 Sporten.

Statsminister Erna Solberg har mottatt kritikk fra sin egne partimedlemmer i Høyre for sin involvering i Spektrum.

– Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til! Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig, skrev høyrepolitiker og tidligere ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, på Facebook.

– Spesielt å se Erna med Brækhus' belte
Aslak Eriksrud innrømmer at det var spesielt å se Erna Solberg entre ringen og juble med beltene til Cecilia Brækhus etter den norske bokserens seier mot Cecilia Brækhus slo Anne-Sophie Mathis på knock out.

– Det er klart at regjeringen som åpnet for proffboksing i Norge vil markere at dette er en stor politisk seier. Derfor er det ikke unaturlig at det var mange medlemmer av regjeringen tilstede når boksing vendte tilbake på norsk jord, sier Eriksrud, før han fortsetter:

– Men jeg innrømmer at det var spesielt å se statsministeren posere med beltene samtidig som en annen bokser ble slått helseløs like før. Det er imidlertid sånn proffboksing er, så får man like det eller ikke. For de som misliker proffboksing var det nok ikke greit at Erna entret ringen, men for de som liker proffboksing var det nok helt ok, poengterer han.

– Ønsker å bli husket som liberal
Under proffstevnet i Spektrum benyttet Linda Hofstad Helleland (H) anledningen til å påpeke for salen at det kun var Høyre, Venstre og FrP som var for proffboksing i Norge og fikk forbudet opphevet.

– Det er disse tre partiene som har kjempet gjennom et flertall i Stortinget. Regjeringen ønsker et fokus på egen politikk og proffboksing er en del av regjeringens liberaliseringsprosjekt deres. De slipper til sageway, vannscootere, og er i ferd med å legge til rette for pokerspilling i Norge, selv om de ikke er helt i mål med pokerinnstillingen. De ønsker seg også søndagsåpne butikker. Dette er en del av den «frihetsoverskriften» Erna Solberg ønsker skal stå igjen etter hun som statsminister, konstaterer Eriksrud.