– Jeg er overrasket. Dette kan bremse Trump-nedturen

Hans Olav Lahlum fulgte nattens debatt med stor spenning, og det var en overraskelsesmann som til slutt stjal overskriftene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt barket visepresidentkandidatene til Donald Trump og Hillary Clinton sammen i det som er den eneste store TV-debatten dem imellom.

På den ene siden av bordet satt republikanernes Mike Pence og på den andre siden satt demokratenes Tim Kaine.

Begge visepresidentkandidatene beskyldte den andre siden for skitten valgkamp under debatten natt til onsdag, og debatten ble ofte avbrutt av sidespor med direkte angrep på personene Clinton og Trump, fremfor politikken de fører.

Debatten var også preget av avbrytelser. Mange avbrytelser. Begge kandidatene avbrøt hverandre en rekker ganger. BBC har en oversikt som viser at Kaine avbrøt Pence 39 ganger, samtidig skjedde det samme 19 ganger motsatt vei.

Lahlums dom
Så hvem vant egentlig debatten? Forfatter Hans Olav Lahlum er ekspert på amerikanske presidenter. Han er klar på at det ikke var en soleklar seier, men at den ene kandidaten var et hestehode foran den andre.

– Pence er vinneren. Positivt overrasket over ham faktisk. Han fremsto verdig, reflektert og behersket. Pence fremsto, paradoksalt nok, veldig ulikt presidentkandidaten sin. Han vant på stil, og gjorde en god jobb fra et tung utgangspunkt, sier Lahlum til TV 2.

På den andre siden mener Lahlum at Clintons kandidat leverer langt svakere enn forventet.

Kaine: – Trump mener verden blir tryggere om flere land har atomvåpen

– Han går for aggressivt ut. Det begynner på det første spørsmålet han får. Virker som han holder seg til manus. Kaine hadde den mest lovende angrepsposisjonen, men han avbrøt altfor mye. Ikke en visepresidentkandidat verdig, sier Lahlum.

Rollene snudd
Lahlum la merke til hvordan rollene ble snudd litt om i denne debatten.

– Det var litt reverserte roller. Pence lignet på Hillary Clinton. Kaine lignet på Donald Trump i fremtoning. Demokratene traff ikke på strategien. Den virket aggressiv og manusbundet.

Likevel er dette ingen krise for demokratenes side.

– Dette var ingen debatt med de store høydepunktene. Var helt på det jevne. Må ekstreme utslag til for at det skal velte det momentet Clinton har etter at hun tok seieren i deres første debatt, sier han.

Men dette kan ha bremset noe av momentet, påpeker han.

– Dette stoppet snarere litt av nedturen til Trump den siste tiden. Trump har hatt en krevende uke. Falt klart på meningsmålingene. Her kom Pence godt fra den ene debatten han har. Så han bremset i beste fall nedturen.

Kaotisk og opphetet mellom Pence og Kaine

Begge erklærer seieren
Donald Trump selv var meget klar på Twitter hva han mente om hvem som kom seirende ut av dette.

«Mike Pence vant stort. Vi bør alle være stolte av Mike».

Hillary Clinton på sin side var klar i sin tale:

«Kunne ikke vært mer stolt av Tim Kaine».

Lite imponert
Samtidig er det lite overraskende at Hillary Clintons kampanjesjef Robert Mook er lite imponert over innsatsen til Donald Trumps visepresidentkandidat, Mike Pence.

– Vi hørte ikke et forsvar av Trump, og Pence bare fant på sin egen politikk. Jeg vet ikke om han kanskje tenker på sin egen politiske framtid. Det eneste området der Pence forsvarte Trump, var at han ikke betaler skatt, sier Clintons kampanjesjef Robert Mook.

– Suksess i denne debatten ville vært at Pence forsvarer Trumps opptreden og uttalelser. Men han skapte bare sin egen politikk. Tim Kaine gjorde det en visepresidentkandidat skal gjøre, han forsvarte Clinton, sa Mook til pressen like etter debatten.