SA STOPP: Mannegruppa samlet inn over 180.000 på et døgn, men så stoppet Barnekreftforeningen hele aksjonen. Foto: Skjermdump/Minaksjon.Barnekreftforeningen.no 
SA STOPP: Mannegruppa samlet inn over 180.000 på et døgn, men så stoppet Barnekreftforeningen hele aksjonen. Foto: Skjermdump/Minaksjon.Barnekreftforeningen.no 

Barnekreftforeningen stopper innsamlingsaksjon etter sexhets

Mannegruppa Ottar samlet inn 180.000 kroner, men nå sier Barnekreftforeningen nei. De ønsker ikke å assosieres med nettforumet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det omdiskuterte Facebook-forumet «Mannegruppa Ottar» har de siste dagene blitt utsatt for sterk kritikk etter at det kom frem at flere av gruppas 38.000 står bak trakasserende kommentarer om unge jenter.

Ifølge VG deler flere av gruppens medlemmer jevnlig innhold som omtaler voldtekt, vold og rasisme på en humoristisk måte.

De har også delt hevnpornobildene av kjendisbloggeren Sophie Elise. Hun har tidligere gått ut med sin historie og fortalt at det er det verste hun har opplevd i hele sitt liv.

Ville rette opp ryktet

Ifølge VG startet mannegruppen en innsamlingsaksjon til Barnekreftforeningen for å bidra til å rette opp sitt dårlige rykte. Og pengene strømmet inn: På et drøyt døgn samlet de inn over 180.000 kr.

Noen av donasjonene ble imidlertid ledsaget av drøye, seksualiserte og trakasserende kommentarer. Da fikk foreningen nok og stengte hele aksjonen.

På en uttalelse på innsamlingssiden sier foreningen at dette ikke er noe de ønsker å assosieres med, og at de har valgt å stenge innsamlingen etter det som har kommet frem i media.

«Vi regner med at de aller fleste er normale, oppegående mennesker som har donert av gode grunner, og da er det trist at aksjonen skulle bli startet med en sånn agenda. Vi setter uansett pris på det som er samlet inn til en god sak, og håper gruppens medlemmer vil fortsette å donere som enkeltpersoner, vi ber om forståelse for dette».

Pengene som allerede er kommet inn kan av tekniske årsaker ikke tilbakebetales, men foreningen må se på løsninger, siden de ikke ønsker disse pengene.

– Jeg tror jo intensjonene var gode. Men når det kom ufine kommentarer også inne på aksjonssiden, da hadde vi ikke annet valg, sier styreleder i Barnekreftforeningen Are Rasmussen til TV 2.

Stolt av aksjonen

Gruppe-administrator Kay Erikssen sier til TV 2 at han forstår at Barnekreftforeningen sier stopp fordi det setter også dem i et dårlig lys.

– Jeg føler at vi har fått et ufortjent dårlig rykte, de kommentarene som har vært i media er jo ikke noe hele gruppa står inne for. Vi har et strengt reglement, men vi har rett og slett ikke rukket å slette alt. Men jeg synes det er trist at pengene vi donerer ikke blir tatt i mot. Det er tiltenkt barn med kreft og det er dumt at politikk skal komme i mellom en god sak.

– Var dette et forsøk på å si unnskyld fra deres side?

– Ja, jeg må innrømme at jeg sov litt dårlig den natta disse kommentarene kom ut i media. Det var flaut å være administrator da. Jeg tenkte at med vårt høye medlemstall så kan vi gjøre store, positive ting hvis vi går sammen. Dessverre ble det snudd til noe veldig negativt, sier Erikssen.

Han innrømmer imidlertid at det har kommet en ukultur i gruppa. Han sier at det vil bli strengere regler i gruppa fremover. De vil slette medlemmer som henger ut privatpersoner.

– Men hva står egentlig gruppa deres for?

– Vi er i alle fall ikke en antifeministisk gruppe, slik som vi har blitt omtalt tidligere. Vi er en humorgruppe med høyt takvolum for hva som er akseptert.