– Utenkelig at vi skulle betalt kompensasjon til en dopingtatt utøver

Andre særforbund reagerer på Skiforbundets håndtering av Martin Johnsrud Sundby-saken. Både sykkel- og friidrettspresidenten er krystallklare på at de aldri ville betalt kompensasjon til en dopingtatt utøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i Norge Friidrettsforbund, Tore Hordnes, oppfordrer Norges Skiforbund til å behandle dopingsaker på samme måte som i friidrett.

– I friidrett hadde vi blant annet ikke kunne holdt en slik sak hemmelig så lenge. En utøver med positiv dopingprøve, og som hadde sonet sine dom, hadde fått startnekt inntil vedkommende hadde betalt tilbake sine premiepenger, sier han til TV 2 Sporten.

Det står i sterk i kontrast til dopingdommen til Martin Johnsrud Sundby.

Kritisk til Skiforbundet
Den ble holdt hemmelig av Norges Skiforbund i et og et halvt år. Og som kjent så betalte Skiforbundet kompensasjon til Martin Johnsrud Sundby - selv om det er en del av straffen.

– Det er utenkelig, helt utenkelig at vi skulle betalt kompensasjon til en av våre utøvere som var tatt i doping, sier presidenten i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.

Han legger til at norsk sykkelsport den senere tid har hatt to dopingsaker.

– Steffen Kjærgaard og Vegard Robinson Bugge. Den siste saken er sammenlignbar med dopingdommen til Martin Johnsrud Sundby. Men, det blir samtidig litt ulik behandling fordi Bugge var tilknyttet et lag. Men, han fikk erfare at det er nulltoleranse for doping, han klarte aldri å komme seg inn på lag igjen og ga seg med sykkel, forklarer Thidemann Hansen.

– Dette er ingen heldig sak for omdømmet til norsk idrett. Og jeg må bare innrømme at vi får flere spørsmål i internasjonal sammenheng om hvordan denne saken er behandlet i Norge. Det har jeg også fortalt Skiforbundet, sier Hordnes.

– I friidrett er utøveren ansvarlig for dopingsaker
– Norges Skiforbund legger all skyld på landslagslegen og frikjenner Martin Johnsrud Sundby, er det å vise respekt for antidoping-arbeid?

– Skiforbundet får selv stå for hvordan de behandler sine saker. I friidrett er det utøveren som er ansvarlig i dopingsaker. Uansett hvilke omstendigheter det måtte være så er det utøveren som har ansvaret. Og jeg er opptatt av at vi i norsk idrett må støtte opp om WADAs arbeid. Derfor er jeg glad for initiativet fra kulturministeren for å styrke WADA (Det internasjonale dopingbyrået) sin posisjon. Idretten trenger et sterkt WADA og et sterkt CAS (Idrettens voldgiftsrett). Hvis ikke får vi ville tilstander med sivile søksmål, understreker Hordnes.

– Viser Skiforbundet, med blant annet å betale Johnsrud Sundby kompensasjon for tapte premiepenge, respekt for antidopingarbeid?

– Utenkelig i sykkel. Helt utenkelig.

– Det kunne nok heller ikke skjedd i Norges Friidrettsforbund, såpass kan jeg si. Det er jo slik i friidretten at hvis man ikke tilbakebetaler premiepenger, etter en sonet dopingdom, så får man ikke starttillatelse. Så jeg vil oppfordre Norges Skiforbund til å praktisere samme regler som oss.

– Burde offentliggjort det tidligere
– Dopingsaken med Martin Johnsrud Sundby ble holdt hemmelig i 18 måneder?

– Jeg vet ikke hva Norges Skiforbund har prøvd på, men i friidrett blir slike saker offentliggjort så snart B-prøven er analysert. Friidrett har hatt store problemer med doping og hvis man først kommer skjevt ut er det vanskelig å ta seg inn igjen.

– Jeg er også opptatt av hvor Olympiatoppen, som det øverste organ, har vært i bildet. Vi vet jo at Olympiatoppen, iallfall når det gjelder sykkel, har vært lempfeldig i forhold til astmamedisinbruk. Så jeg ønsker å vite hva Olympiatoppens rolle har vært og hvilken pådriver har det vært, spør sykkelpresident Tiedemann Hansen.

– Hva er den viktigste lærdommen å trekke ut av en slik sak?

– Vi å være sikker på at vi hele tiden er 100 prosent innenfor regelverket, vi kan ikke gå på akkord med noe som helst, påpeker presidenten i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes.

– For idrettens del, uansett gren, så er slike saker veldig uheldig. Det er med på å skade idrettens omdømme. Vi trenger ikke slike saker. Og vi må være tydelig på at sånt ikke er akseptabelt, understreker Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund.