Ernæringsfysiolog til småbarnsforeldre: – Det er helt OK å droppe middagen

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener vi alle bør slappe litt mer av, og ikke få dårlig samvittighet dersom ikke familien samles til et felles måltid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er middagen hjemme blitt en kamp for å få barna til å spise grønnsaker istedenfor å leke med maten?

Mange, særlig småbarnsforeldre, vil nok kjenne seg igjen i stresset med å rekke middag før fritidsaktiviteter og lekser – for så å kjempe for at barna faktisk skal spise.

Nå mener Marte Frimand-Anda (40), bedre kjent som bloggeren «Casa Kaos», at vi må slappe litt mer av.

– Jeg tror veldig mange småbarnsforeldre stresser rundt måltider, spesielt middagen. Man stresser med å få dem til å sitte stille, til å smake, til å spise, og til å spise nok. Det stresset er jo ikke bra, mener hun.

Må ikke være middag

Hun får støtte av ernæringsfysiolog Camilla Andersen (40), som også er mor og opptatt av at vi må senke skuldrene.

– Det viktige er at kroppen får den maten den trenger, men det må ikke være middag. Vi har jo matpakken og kan jo slenge med et par tomater der, foreslår Andersen.

Hun merker selv hvor hektisk hverdagene kan bli, og erkjenner at det til tider kan være opptil tre dager i uka hvor det ikke blir middag.

– Vi må raskt hjem fra jobben og så er det oppmøte på fotballen 40 minutter etter det. Da kan man enten ha klar noe laks, eller så blir det rett og slett egg på brødskiva. Så kan man ha grove vafler til kvelds. Om det heter middag eller grove vafler, spiller ingen rolle. Det viktigste er å få i seg næringen, sier ernæringsfysiologen.

MIDDAG: Marte Frimand-Anda forsøker å samle familien til middag så ofte som hun kan. Men helst uten å stresse. Foto: casakaos.blogg.no                            
MIDDAG: Marte Frimand-Anda forsøker å samle familien til middag så ofte som hun kan. Men helst uten å stresse. Foto: casakaos.blogg.no                            

Et samlingspunkt

For blogger Frimand-Anda står det som regel middag på menyen, men med litt friere tøyler enn før.

– Jeg har kjeftet og smelt, og det ble ikke bedre. Jeg tenker at alle får det mye hyggeligere om man bare roer ned. Når vi er avslappet kommer barna og spisingen av seg selv, tror hun.

Hun får støtte av Andersen, som likevel understreker at ikke familier klarer å få middagen til å fungere, uansett hvor avslappet man forsøker å være.

– Middagen er samlingspunkt for mange, men når det ikke blir koselig og man ikke har tid, så må man finne på noe annet. Og det må familiene få lov til – uten å kjenne på dårlig samvittighet.

Tomat og gulrot

Andersen tror vi alle kan slappe litt mer av, og huske på at vi kan ta ernæringsmessige gode valg også utenom middagen.

– Så lenge barna er aktive og løper rundt, så får man være fornøyd med det. Så kan man skvise inn en tomat her og en gulrot der, og så spiser de kanskje kylling den ene uka og ikke neste, sier hun.

Selv skulle hun gjerne stresset litt mindre med sine barn.

– Jeg har selv hatt mye dårlig samvittighet. Nå er barna mine 9 og 11, og jeg tenker at jeg burde slappet litt mer av da de var små, sier ernæringsfysiologen.