SPILLER B-FOTBALL: Martin Ødegaard.
SPILLER B-FOTBALL: Martin Ødegaard. Foto: Bill Kostroun

Ødegaard: – Jeg trener med verdens beste nesten hver dag

Men Ødegaard vil ikke klage på vrakingen fra A-landslaget.

DRAMMEN (TV 2 Sporten): Mens A-landslaget i kveld samles til første trening foran VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og San Marino, hadde Martin Ødegaard sin første trening med U21-landslaget i Drammen i går.

17-åringen har vært ute av landslagsvarmen siden privatkampen mot Finland 29. mars i år - og da landslagssjef Per-Mathias Høgmo i forrige uke tok ut troppen til de forestående VM-kvalikkampene forklarte han fraværet av Ødegaard slik:

– Vi hadde håpet på at Martin skulle gå på lån og få en bedre kamparena. Hovedårsaken til at han ikke er med er at kamparenaen kunne ha vært bedre.

Samtidig har Høgmo tatt med to år eldre Martin Samuelsen - som med unntak av 61 minutter fra start i ligacupen mot Leeds har fått til sammen ni minutter i Championship for Blackburn.

Stefan Johansen har på sin side vært mye ute av troppen for Fulham på nivå to i England.

– Skulle gjerne vært med
Ødegaard legger ikke skjul på at han gjerne skulle vært en del av Høgmos tropp.

– Jeg vil selvfølgelig være med på A-landslaget, som alle vil. Samtidig er det veldig moro å være her på U21, vi har et godt og spennende lag hvor jeg trives veldig godt. Det er ikke noe problem for meg å spille her, sier Ødegaard til TV 2 Sporten.

13. oktober 2014 fikk Ødegaard debuten på A-landslaget, da han kom inn som innbytter i 2-1-seieren mot Bulgaria.

Den gangen spilte han for Strømsgodset i Tippeligaen, nå spiller han for Real Madrid Castilla på nivå tre i Spania.

Men Ødegaard trenger ikke betenkningstid på spørsmålet om han er en bedre spiller nå.

– Jeg synes jeg har tatt steg. Jeg trener med verdens beste fotballspillere nesten hver dag. Jeg føler at jeg har god nytte av det, og at jeg utvikler meg. Folk får mene det de vil, så får jeg ha fokus på det jeg skal. Det klarer jeg fint, sier Ødegaard.

TV 2s ekspert Jesper Mathisen var i forrige uke krystallklar på at Ødegaard burde forberedt seg til kampene mot Aserbajdsjan og San Marino nå, i stedet for EM-kvalik mot Sveits og Kasakhstan med U21-landslaget.

– Martin Ødegaard bør være med i enhver norsk landslagstropp. Vi har ikke så veldig mange fantastiske fotballspillere i dette landet, men han er et unikum. Vi kan godt si at han ikke får all verdens med spilletid, men det gjelder flere andre i denne troppen, sa Mathisen.

Fnyser av kunstgress-kritikk
Ødegaard var aktuell for lån både til fransk og tysk fotball i sommer, uten at en avtale gikk i orden.

Han minner imidlertid om at han fortsatt ikke har fylt 18 år.

– Jeg er fortsatt 17 og har veldig god tid. Planen er å jobbe hardt og bli en bedre fotballspiller. Jeg tar det litt som det kommer, sier han.

U21-landslaget fikk en brutal leksjon av England i forrige match, da de etter en oppløftende første halvtime ble malt i stykker av Marcus Rashford & co.

Tapet utløste en større diskusjon om norsk talentutvikling og om man har fått en overflod av såkalte «kunstgresspillere» - lettbeinte og tekniske, men uten den fysiske råskapen og uten særlig med defensive fibre.

Ødegaard har registrert mye av debatten, men trekker på smilebåndet av at kunstgress blir trukket fram som et problem.

– Det er ikke kunstgress som er Norges problem. Vi får heller diskutere det vi gjør på banen i stedet for om man skal trene på gress eller kunstgress, det er ikke det viktigste. I Spania trener også mange av de yngre på kunstgress. Vi får heller diskutere hvordan vi trener, og ta tak i det i stedet, sier Ødegaard, uten å gå nærmere inn på tematikken.