VARMT: Her fra Tour of Qatar i februar. FOTO: AFP / ERIC FEFERBERG
VARMT: Her fra Tour of Qatar i februar. FOTO: AFP / ERIC FEFERBERG Foto: Eric Feferberg

Frykter store VM-endringer: – Kan bli som et juniorritt

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) vil vurdere å gjøre endringer på løypa i sykkel-VM om det blir for varmt.

Sykkel-VM ser du på TV 2 og tv2sumo.no fra og med søndag.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) varsler at de vurderer å endre VM-løypen i Qatar, dersom det blir for varmt.

Ifølge Cyclingnews kan herrenes landeveisritt søndag 16. oktober bli kortet helt ned til 150 kilometer.

Det er i tilfelle 107,5 kilometer kortere enn rittets planlagte lengde (257,5 km).

– Det vil gjøre det til et helt annet sykkelritt, sier Mads Kaggestad som ikke vil se et VM-ritt under 200 kilometer i lengde.

– Det er greit å kutte ned noe hvis det er veldig varmt, men kanskje ikke så mye. Da blir det mer som et juniorritt.

Han tror ikke rytterne selv er interessert i å forkorte øvelsen med så mye. Et VM skal være ekstra hardt, og rytterne er mentalt forberedt på at det skal bli tøft.

Et profesjonelt team skal frem til VM-start daglig følge med på forholdene i Doha for å sikre rytternes sikkerhet og helse.

I disse dager er det rundt 35 grader i Qatar, dersom ikke temperaturen stiger betraktelig tror ikke Kaggestad at så drastiske endringer er nødvendig.

– Det er temperaturer som rytterne fikser, og er vant til fra de store rittene om sommerne. Det skal nok en god del til for at de som har forberedt seg spesielt på dette ønsker å kutte det, sier Kaggestad.

Mesterskapet er allerede forskjøvet ut i oktober som følge av de ekstreme varmeforholdene i Qatar i sommer- og tidlig høst-månedene.

Likevel forbereder de norske rytterne seg på ekstremvarme. TV 2 har tidligere vist at Edvald Boasson Hagen forbereder seg i et varmekammer, mens Sondre Holst Enger ble sendt i solarium av landslagstrener Stig Kristiansen.

Det kan synes merkelig å legge et sykkel-VM til slike forhold, men bakgrunnen er nok økonomi – og utbredelse av sporten i et område der det historisk sett ikke står så sterkt.

Stadig flere ritt går i området, men de fleste av dem i januar og februar.

– Dersom rittene blir veldig forkortet utfra det som var planen er det klart det må spille inn på hvordan land i disse områdene i fremtiden tildeles ritt som dette, sier Kaggestad.

Sykkel-VM ser du på TV 2 og tv2sumo.no fra og med søndag.