Plutselig kan én av disse bli USAs president

I natt klokken 03 norsk tid møtes Tim Kaine (58) og Mike Pence (57) til sin første og eneste debatt, før en av dem blir USAs neste visepresident.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AP omtaler den som et møte mellom «to beherskede, middelaldrende hvite karer».

New York Times kaller debatten den kanskje minst spennende på 40 år.

Det er med andre ord svært lave forventninger til nattens duell mellom to visepresidentkandidater, som for de aller fleste er totalt ukjente.

Så langt i valgkampen har demokraten Tim Kaine og republikaneren Mike Pence stort sett angrepet Donald Trump og Hillary Clinton, men ikke hverandre.

Pence har så langt vært opptatt av å forsvare Trumps kontroversielle utspill i valgkampen, en vanskelig oppgave for guvernøren som er Trumps rake motsetning i framferd og stil.

– Mike Pence har en veldig viktig rolle i nattens debatt med å lage en bro mellom Donald Trump sine velgere og de kristne konservative. Pence er selv veldig konservativ og kristen, det er ikke Trump. Han har guvernørerfaring og hatt seks perioder i Kongressen. I tillegg har han et veldig godt forhold til den republikanske partieliten. På valgkampmøter har han møtt tidligere presidentkandidater for å gjøre Trump spiselig, sier Thor Steinhovden, TV 2s USA-kommentator.

– Hillary valgte en kjedelig person

Kontrasten er stor til 2008, da nåværende visepresident Joe Biden og Sarah Palin barket sammen i det som er tidenes mest sette visepresidentdebatt.

Over halvparten av USAs velgere sier de ikke vet nok om Kaine til å ha en mening om ham, mens 44 prosent sier det samme om Pence, viser en måling utført for AP.

Dermed er debatten en mulighet for de to til å markere seg idet valgkampen går inn i sin siste fase før valget 8. november.

– Hillary Clinton valgte en kjedelig person som vel egentlig er her for å ikke gjøre noen skade. Kaine gir en slags trygghet og stabilitet for Clinton, og kanskje en menneskeliggjøring på et vis. Han kan jo også nå en del moderate velgere i midten. Kaine er katolsk og mot abort, noe som kan bli en vanskelig balansegang, mener Steinhovden.

Mot abort og homofilt ekteskap

Pence er i dag guvernør i Indiana. Før det satt han 13 år i Representantenes hus i Kongressen.

Kaine har vært guvernør i vippestaten Virginia og er nå senator. Begge er de utdannet jurister.

Pence er en svært konservativ og dypt kristen mann som er kjent for sin kompromissløse motstand mot abort og homofile ekteskap.

Kaine er en tidligere misjonær som sogner til sentrum av det demokratiske partiet.

Pence og Kaine ble kalt trygge, kjedelige og stødige valg da de ble utpekt. Begge ble valgt fordi de var erfarne nok til å steppe inn om det skulle bli nødvendig, men samtidig tar de ikke oppmerksomhet bort fra presidentkandidatene selv.

Så langt har Pence fått mest oppmerksomhet for sakene der han ikke er enig med Trump. Han har blant annet sagt at han ikke vil gi andre politikere økenavn. Trump har brukt valgkampen til å snakke om «Skurken Hillary», «Løgneren Ted» og «Lille Marco».

Kan plutselig bli president

Skulle Donald Trump vinne valget vil han bli tidenes eldste nyvalgte president som flytter inn i Det hvite hus. Han slår da Ronald Reagan med noen måneder.

Vinner Hillary Clinton blir hun den nest eldste nyvalgte presidenten i USAs historie.

– Trump liker å snakke om Hillary Clinton sin alder, til tross for at han jo er eldre selv. At Trump er 70 og Clinton 68 øker jo faktisk sjansen for at en av de to som vi ser på scenen i natt kan bli president før vi vet ordet av det, sier Steinhovden.

Debatten ser du direkte på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen klokken 03 natt til onsdag. (TV 2/NTB)