En jente fra Tabarre, Haiti, venter på at Matthew skal komme. (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
En jente fra Tabarre, Haiti, venter på at Matthew skal komme. (AP Photo/Dieu Nalio Chery) Foto: Dieu Nalio Chery

Superorkan kan legge Haiti i grus:

Tør ikke evakuere i frykt for plyndrere

Den verste orkanen på ti år feier inn over landet. Kan være en katastrofe for den lutfattige befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utkanten av orkanen Matthew har nådd kysten i Haiti. Ifølge Tropicswatch beveger stormsenteret seg sakte og vil trolig passere nær Haiti ved daggry tirsdag.

Siste prognoser er at uværet kan bli en superorkan over land. Vindhastigheten er oppe i over 230 kilometer i timen, med enda sterkere vindkast.

Det fattige landet kjemper fortsatt med å komme tilbake på fote etter jordskjelvet for seks år siden. Hjelpeorganisasjoner frykter store ødeleggelser.

– I verste fall kan orkanen forårsake enorme skader og ramme en allerede sårbar befolkning svært hardt. I en slik situasjon er vi klare til å styrke våre partnere i deres nødhjelpsinnsats, Kirkens Nødhjelps landrepresentant på Haiti, Martha Kristine Syvertsen.

300.000 er estimert til å trenge hjelp. Når uværet passerer vil det blir klart hvor store skadene er.

Det er stor skredfare i tillegg til ødeleggelsene vinden vil gjøre.  AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
Det er stor skredfare i tillegg til ødeleggelsene vinden vil gjøre.  AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL Foto: Hector Retamal

– Vi hører allerede om mange tak som har blåst av, og store skader, sier Syvertsen til TV 2.

Hun befinner seg for øyeblikket i nabolandet Den Dominikanske republikk. melder i timene før orkanen rammer, at det er uvanlig stille i Port-au-Prince. Folk er redde for hva som venter.

Slik ser orkanen Matthew ut fra verdensrommet

– Mange lar seg evakuere, men mange nekter i frykt for å få eiendelene sine plyndret, sier pressekontakt Arne Grieg Riisnæs til TV 2.

– Vi mister alt vi har, sier Toussaint Laine som bor i et skur i Tabarre utenfor hovedstaden Port-au-Prince, til nyhetsbyrået AP.

Det er mer enn 55.000 mennesker på Haiti som bor uten skikkelig tak over hodet. I slummen forsøker noen å forsterke husene sine så godt de kan, og håper på det beste.

– Jeg vet huset mitt lett kan blåse bort. Jeg ber, og ber enda litt til, sier Ronlande Francois til AP. Hun bor i ett av skurene sammen med sin arbeidsledige ektemann og tre barn.

– De som har aller minst blir som vanlig rammet hardest, sier pressekontakt Arne Grieg Riisnæs til TV 2.

Han er svært bekymret for hva som kan skje hvis uværet blir like ille som prognosene tilsier.

I tillegg til vinden er det stor fare for jordskred på grunn av enorme vannmengder. Det er varslet at det kan komme en meter vann enkelte steder.

– Det er bare to prosent igjen i skogen på Haiti på grunn av hogst til brensel. Jordsmånnet tåler ikke slike vannmengder. I tillegg til skred vil grunnvann blir forurenset, og det kan forårsake mye sykdom som kolera.

– Flyplassen er stengt, og veier kan skylles bort. Det blir en stor utfordring å få nødhjelp og rent vann fram dit det trengs, sier han.

Kirkens nødhjelp har to nordmenn i Port-au-Prince og ti lokale ansatte.