– Bør kanskje håpe på at FCK ryker ut av Mesterligaen

Ekspertene mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo har kniven på strupen før oppgjørene mot Aserbajdsjan og San Marino.

Norge ble rundspilt og ydmyket i høstens første VM-kvalifiseringskamp. Tyskland fikk gjøre omtrent som de ville på Ullevaal og vant komfortabelt 3-0 – uten å anstrenge seg nevneverdig mye.

Se hvordan Tyskland herjet med Norge øverst (video med tillatelse fra MAX)

Tirsdag samler landslagssjef Per-Mathias Høgmo troppen før to nye livsviktige kamper i kvalifiseringen.

Lørdag møter Norge Aserbajdsjan, og tre dager senere kommer lilleputtnasjonen San Marino på besøk på Ullevaal.

– Solbakken er det klare førstevalget
TV 2-ekspert Mini Jakobsen mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo har kniven på strupen foran de to kommende kampene mot de antatt svakere motstanderne.

– Men førstevalget til å eventuelt erstatte Høgmo, Ståle Solbakken, gjør det veldig bra med FC København om dagen. Det er nesten slik at vi kanskje bør håpe på at FCK ryker ut av Mesterligaen slik at han kan være aktuell i januar, spekulerer Mini overfor TV 2 Sporten.

– Samtidig ser jeg ser ingen grunn til at en vikar skal overta for Høgmo en kort periode. Hvis folket roper «spark Høgmo», må NFF ha en solid kandidat til å overta landslaget. Det blir uansett tungt for Høgmo å fortsette med et svakt resultat mot Aserbajdsjan. Da holder det ikke med en 2-0-seier mot San Marino i kampen etter på. Det negative vil bare fortsette, poengterer Mini.

– Aserbajdsjan er favoritter mot Norge
Mini mener nemlig at Norge ikke er favoritter foran lørdagens VM-kvalifiseringskamp mot Aserbajdsjan.

– Det er ikke 100 prosent sikkert at Norge slår Aserbajdsjan. Forrige gang ble det vel 0-0 hjemme og 1-0-seier borte. Jeg forventer en tett og jevn kamp, men med tanke på hvordan Norge har spilt den siste tiden så vil jeg si at Aserbajdsjan faktisk er favoritter, oppsummerer han.

– Men det er imidlertid ikke slik at vi ikke skal stille krav til landslaget. Kampene mot Aserbajdsjan og San Marino må gi seks poeng dersom Norge skal sikre spenningen og innfri målet om å bli nummer to i kvalifiseringsgruppen, slår han fast.

Han understreker at det er uhyre viktig at Norge reiser seg etter det ydmykende resultatet mot Tyskland.

– Det er viktig for landslaget å gi det norske folk gode opplevelser. Det var greit å tape hjemme mot Tyskland, men det kommer tre svært tøffe kamper i høst. Norge bør klare seks poeng etter kampene mot Aserbajdsjan og San Marino, og minst ett poeng mot Tsjekkia, sier eksperten.

– Tror Høgmo har tillit internt i NFF
TV 2-ekspert Freddy Dos Santos er enig med Mini Jakobsen i at Per-Mathias Høgmo har kniven på strupen foran de to neste VM-kvalifiseringskampene.

Dos Santos er imidlertid usikker på om ledelsen i NFF har samme oppfatning.

– At dårlige resultater legger press på Høgmo er det ikke tvil om. Men internt i forbundet ser det ut som om Høgmo har stor tillit, så det er ikke sikkert at han i praksis har kniven på strupen, poengterer Dos Santos overfor TV 2 Sporten.

Han mener kun seks poeng er godt nok etter oppgjørene mot Aserbajdsjan og San Marino.

– Hjemme bør Norge slå San Marino enkelt. Det skal være tre lette poeng på Ullevaal. Men bortekamper i Europa er aldri lette, og kampen mot Aserbajdsjan kan bli tøff. Uansett mener jeg det er høyst nødvendig med seks poeng i disse to kampene, slår Dos Santos fast.

– Hva forventer du av Norge i de to kommende kampene?

– Seks poeng er absolutt noe Norge må satse og tro på. Alt annet vil være en skuffelse etter disse to kampene. Samtidig håper jeg å se et norsk lag som spiller fotball på egne ferdigheter og som har en retning og en plan og som spiller med en tydelig norsk identitet. Mot Tyskland var Norge knapt nok utenfor egen 16-meter, for å sette det litt på spissen. Norge så veike ut. Nå håper jeg å se et norsk lag som spiller med kassen fremme, svarer Dos Santos.

Mathisen uenig med Mini
Jesper Mathisen på sin side er uenig med Mini Jakobsen i at Aserbajdsjan er favoritter mot Norge.

– Ja, det er jeg komplett uenig i. Det er bare å sjekke oddsen, for markedet lyver sjelden. Norge er favoritter og må ned der og styre kampen, sier TV 2-eksperten til TV 2 Sporten.

Mathisen sier at kun seks poeng er godt nok etter de to neste kampene.

– Jeg forventer seks poeng. Og et Norge-lag som fremstår mye bedre enn mot Hviterussland og mot Tyskland. Norge er klare favoritter både mot Aserbajdsjan og San Marino, og noe annet enn seier i de to kampene vil være alt annet enn godt nok, sier han.

Han er usikker på om Per-Mathias Høgmo får sparken om det ikke blir seks poeng.

– Jeg tror ikke det skjer noe før etter Tsjekkia-kampen uansett. Om Norge skulle tape mot Aserbajdsjan vil det nok ikke skje noe før etter Tsjekkia-kampen i november, spår TV 2-eksperten.