KrF leder Knut Arild Hareide under den høytidelige åpningen av det 161. storting mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KrF leder Knut Arild Hareide under den høytidelige åpningen av det 161. storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Dramatikken er ikke over for Hareide

Knut Arild Hareide, Audun Lysbakken og Trine Skei Grande kjemper alle en tøff kamp mot sperregrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en krisemåling i september klatrer Krf igjen over den viktige streken på fire prosent med 4,7 på oktobermålingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Men dramatikken er ikke på noen måte over for Knut Arild Hareide.

Færrest trofaste

Gjennomsnittet av målinger viser at Krf bare har vært over 5 prosent i januar, februar, mars og mai, men er under 5 resten av året.

Bakgrunnstallene på oktobermålingen fra Kantar TNS viser at ingen partier har nå færre trofaste velgere enn Krf.

Bare litt over halvparten av dem som stemte på partiet i 2013 sier de vil gjøre det samme i dag. Mange tidligere Krf-velgere har satt seg på gjerdet, og partiet mister som i september klart flere velgere til borgerlig enn rødgrønn side. Krf henter få nye velgere.

Svingdørpartiet

Venstre får 4,3 prosent (- 0,6). For Trine Skei Grande blir valget neste år et spørsmål om å mobilisere. Venstre er vant med stor utskifting av velgermassen, og har derfor tidligere blitt omtalt som et svingdørparti.

Denne gang er andelen lojale venstrevelgere nær 60 prosent. Partiet mister flere av sine tidligere velgere til Høyre og Frp enn til Arbeiderpartiet. Men Venstre vinner få nye velgere, som de er helt avhengige av for å være sikre på å klare sperregrensa i 2017.

Rømmer til Ap

SV holder seg på 4,2, den samme oppslutningen som partiet fikk i september.

Andelen lojale velgere er høyere enn i september, men SV sliter med at to av ti velgere fra 2013 forsvinner til storebror Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet er taperen på målingen med 12,8 (- 2,0).

Bakgrunnstallene viser at 67 prosent av velgerne fra 2013 vil stemme på partiet, men nesten to av to tidligere Frp-velgere har satt seg på gjerdet.

Over valgresultatet

Høyre ligger stabilt på høy oppslutning. 27,1 (+0,2) er over valgresultatet fra 2013. 70 prosent av velgerne fra forrige valg sier de vil stemme på partiet igjen. Det er noe lavere enn i september.

Høyre mister noe færre velgere til Ap, mens andelen som sitter på gjerdet er noe økende. Det er tidlig å konkludere på grunnlag av en måling, men på denne målingen går Høyre frem på sør- og vestlandet, hvor de lenge har slitt ed økende arbeidsledighet.

Målingens vinner

Arbeiderpartiet får 34,9 (+ 1,3) og er vinneren i oktober. Andelen lojale velgere er helt oppe i 84 prosent, som er hovedårsaken til fremgangen.

Oppslutningen øker blant kvinner, men går ned blant menn. Det er blant de eldre velgerne Ap nå vokser, mens partiet taper oppslutning blant velgere under 45 år.

Ned fra rekord

Senterpartiet går med 6,0 ned 1,4 fra rekordmålingen i september, som var deres beste siden stortingsvalget.

MDG får 2,4 (+ 0,3), Rødt 1,9 (som i september) og andre 1,9 prosent.

Det er verdt å merke seg at det er en lavere andel som oppgir partipreferanse, 72,8 prosent (- 5,7 fra september).