STREIKER MOT LOVFORSLAG: Polske kvinner deltok mandag i en landsomfattende streik der de tok til gatene for å protestere mot forslaget til en svært restriktiv abortlov. Mange tusen hadde samlet seg i Warszawa. Foto: AFP.
STREIKER MOT LOVFORSLAG: Polske kvinner deltok mandag i en landsomfattende streik der de tok til gatene for å protestere mot forslaget til en svært restriktiv abortlov. Mange tusen hadde samlet seg i Warszawa. Foto: AFP. Foto: Janek Skarzynski

STORE PROTESTER MOT LOVFORSLAG:

Polen: Foreslår å fengsle alle kvinner som tar abort

Polske myndigheter må etter en underskriftskampanje behandle forslag om å gjøre abort straffbart selv om årsaken er incest, mors helse eller voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver The Guardian, som omtaler Polens eksisterende abortlover som en av Europas strengeste.

Forslaget om at alle aborter skal bli ulovlige må behandles i nasjonalforsamlingen etter at en aktivistgruppe klarte å samle 450.000 underskrifter.

Store protester

Lovendringsforslaget har ført til store protester i Polen og flere andre land.

Også i Romania og utenfor EU-parlamentet i Brussel demonstrerte sinte mennesker mot loven.

Flere tusen polske kvinner kledd i svart droppet både jobb og studier og tok til gatene i Warszawa med slagord, bannere og et klart budskap om at forslaget til ny abortlov er et overgrep mot kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp.

– Mange kvinner og jenter i dette landet har følt at de ikke har noen makt og at de ikke blir behandlet som like, at de ikke har rett til å ha en mening. Dette er en mulighet for oss til å bli sett og hørt, sier Magda Staroszczyk, en koordinator av aksjonen, til den britiske avisen.

Ifølge The Guardian frykter motstandere av lovforslaget at kvinner som spontanaborterer også vil bli mistenkt for å ha gjort noe ulovlig, og at leger vil vegre seg for å gjøre rutineundersøkelser i frykt for å ha tilrettelagt for avslutning av et svangerskap.

STOR MOBILISERING: Slik så det ut i Warszawa mandag da tusenvis av kvinner demonstrerte mot lovforslaget om ny abortlov. Foto: AFP.
STOR MOBILISERING: Slik så det ut i Warszawa mandag da tusenvis av kvinner demonstrerte mot lovforslaget om ny abortlov. Foto: AFP. Foto: Janek Skarzynski

Vil øke fengselsstraff

Aktivistgruppen «Ordo Iuris» står bak underskriftskampanjen, som ble levert inn av Stopp Abort-koalisjonen som et «borgerinitiativ».

Gruppen foreslår at abort skal totalforbys, og at straffen for å utføre abort skal endres fra to til fem år, både for moren og legen som gjennomfører inngrepet.

Ifølge loven må alle forslag som har flere enn 100.000 underskrifter behandles i den lovgivende forsamlingen i Polen.

– Min mor er mot abort men mot loven

Slik loven er i Polen nå er abort forbudt, men med unntak for både graviditeter som skyldes abort og incest. Det er også tillatt å ta abort dersom fosterets liv står i fare og når det er stor fare for morens helse.

Disse unntakene vil, dersom forslaget vedtas, forsvinne, skriver The Guardian.

– Min mor er veldig katolsk, går i kirken hver søndag og er mot abort bare fordi du ikke ønsker barnet. Men hun er mot denne loven, for hvis en kvinne blir voldtatt skal hun bli behandlet dårligere enn mannen som voldtok henne, sier Małgorzata Łodyga, en lege som deltok i dagens demonstrasjoner.