Nedtur for Siv

Fremskrittspartiet får sin laveste oppslutning på nesten ett år på fersk TV 2-gallup, mens flere av småpartiene står i fare for å havne under sperregrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få dager før finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem statsbudsjettet for 2017 er partiets oppslutning tilbake på samme nivå som den var i fjor høst.

Fremskrittspartiet får bare 12,8 prosents oppslutning på oktobermålingen Kantar TNS har laget for TV 2.

– Dette er ingen hyggelig måling, men Frp har hatt mange gode målinger i det siste. Så er det ikke målinger som avgjør, men valgresultatet neste høst, sier partileder Siv Jensen.

Bakgrunnstallene viser at mange tidligere Frp-velgere har satt seg på gjerdet etter en periode hvor det har vært uenighet mellom partiene på borgerlig side.

– Jeg tror all erfaring tilsier at når det er fred og godt samarbeid mellom de ikke-sosialistiske partiene så får vi bedre frem alle de gode sakene vi leverer på, sier Jensen.

Det største regjeringspartiet, Høyre, får en oppslutning på 27,1 prosent, som er over valgresultatet fra 2013.

Småpartier i trøbbel

Målingen viser at flere av småpartiene på Stortinget sliter med så lav oppslutning at de står i reell fare for å havne under den såkalte sperregrensa som avgjør hvem som får ta del i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

Kristelig Folkeparti som i september falt under klatrer igjen over streken med 4,7 (+ 1,0), men har en lavere andel lojale velgere enn noen andre partier.

Venstre går tilbake med 0,6 til 4,3 prosent, mens SV står på stedet hvil med 4,2 prosent av de spurte i ryggen.

Senterpartiet som i september fikk sin høyeste oppslutning siden stortingsvalget går ned 1,4 prosentpoeng til 6,0.

Lang vei til makt

Arbeiderpartiet går mest frem med 1,3 prosentpoeng til 34,9 prosent. Men veien til makt kan likevel være lang for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mandatberegningene til TV 2 viser nemlig at det ber flertall for de fire partiene på ikke-sosialistisk side som samarbeider i dag. De fire ville ved et valg i dag fått 86 mandater. Det trengs 85 for å få flertall.

Dersom KrF bytter side, vil Støre med støtte fra KrF-leder Knut Arild Hareide og Senterpartiet samle 82 mandater. Dermed er de fortsatt avhengige av støtte fra SV.

De tre rødgrønne partiene som styrte Norge i 2005 - 2013 får 81 mandater. med støtte fra De Grønne og rødt mangler det fortsatt to mandater på flertall.

Miljøpartiet De Grønne får en oppslutning på 2,4 prosent (+ 0,3), mens Rødt får 1,9 som i september. Andre partier og lister får denne gang hele 1,9 prosent. Den største grupperingen her er Pensjonistpartiet. Også partiet De Kristne, Piratåpartiet og NKP er registrert med oppslutning.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) for TV 2 med personlige intervjuer av 974 stemmeberettigede. 72,8 prosent av de spurte oppga partipreferanse, 5,7 prosentpoeng lavere enn i september. Målingen har en feilmargin på +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Mandatene fordeles ved hjelp av TV 2s mandatprognose. Kun partier som får klarer den såkalte sperregrensen på 4,0 er med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Det er 169 representanter på Stortinget.