ÅPEN: Skuespillerstjernen Mia Skäringer (39) hylles på sosiale medier. (Foto: Kristoffer Hasselberg / Stella Pictures) 
ÅPEN: Skuespillerstjernen Mia Skäringer (39) hylles på sosiale medier. (Foto: Kristoffer Hasselberg / Stella Pictures)  Foto: Kristoffer Hasselberg/

Solsidan-stjernen hylles for åpenheten rundt sykdommen

Den svenske skuespilleren Mia Skäringer (39) hylles for å være åpen om det å være utbrent og om kravene som kvinner møter i hverdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun skal jobbe, hente, handle, lytte, ta oppvasken, forstå, gi kjærlighet, lage mat, le, reise, være slank, stilig, se litt kåt ut og betale alle regninger, skriver den populære skuespilleren Mia Skäringer på Facebook.

39-åringen fra Sverige er kjent blant annet for sine roller i humorseriene «Solsidan» og «Ack Värmland».

I begynnelsen av august ble det kjent at Skäringer var syk og led av utmattelsessyndrom. Samtidig ble det klart at innspillingen av «Ack Värmland» var utsatt, og at hun ikke skulle være med i filmen «Hundraettåringen som smet från notan och försvann» likevel.

– Det er trist at jeg ikke kunne være med, sa Skäringer til Aftonbladet.

Hylles på Facebook

Et lengre innlegg på skuespillerens Facebook-side, som hittil har blitt likt mer enn 24.000 ganger, skildrer hun sykdommen. Teksten innledes slik:

«En sang for alle som brant opp. Det kommer en dag i livet hennes når hun ikke er i stand til å lure seg selv lenger. En uvanlig gråt uten ende. En dag uten slør. Når solen skinner gjennom marg og bein, når regnet slår mot hjertet. Hver dråpe så tung at jorden skjevler. Nullpunktet.»

Hun forteller hvordan hver eneste samtale oppleves som en anstrengelse.

Kravene fra omverden

Skäringer beskriver hvordan alle forventningene fra omverdenen sliter henne ut.

«Automatikken dør. Alt blir manuelt. Hjernen jobber så sakte. Den er så trøtt, så skadd av stress. Tankene lar seg ikke oversettes til ord. Hun vet ikke hva hennes bekjente heter, eller hvor hun bor. Hun lever i en boble utenpå den store boblen. Og et eller annet sted roper alle på henne».

Skäringer avslutter med å fortelle om de vonde følelsene og om den vanskelige veien tilbake.

«Hun gråter tårene som menneskeheten ikke har tid til å gråte. Kjenner følelsene som ingen annen har hatt til å kjenne på. Å bli kalt syk, deprimert, utbrent. Men tenk om det er sånn at hun faktisk er den friskeste av oss alle. Bare at hun ikke vet det selv ennå».

Kjenner seg igjen

Over tusen personer har kommentert, og Skäringer får mye skryt for innlegget sitt.

Mange skriver at de kjenner seg igjen i beskrivelsene.

«Nakent, og akkurat slik det føles», skriver én.

«Alt stemmer. ALT! Tårene bare renner, for denne teksten stemte på en prikk», skriver en annen.

«En vakker, men samtidig skremmende tekst.»