Sundby-dommen:  Skipresidenten refses av kulturministeren

Linda Hofstad Helleland liker ikke Skiforbundets mediestrategi.

Kulturministeren har fått med seg at Norges Skiforbundets håndtering av dopingdommen til Martin Johnsrud Sundby blir ivrig debattert rundt i Ski-Norge.

Selv har Linda Hofstad Helleland liten sans for at Skiforbundet legger all skyld i saken på tidligere landslagslege, Knut Gabrielsen.

– Jeg har ikke behov for å beskrive den mediestrategi som Norges Skiforbund legger opp til, men jeg mener at det er viktig at Skiforbundet tar debatten om prosessen og håndtering av denne saken. Det er mange som er engasjert, og min oppfordring er at folk må stå fram og fortelle klart og tydelig om hva de mener, sier Hofstad Helleland.

Da dopingdommen til Johnsrud Sundby ble kjent i sommer sa skipresident Erik Røste blant annet dette:

– Martin Johnsrud Sundby fulgte råd fra Norges Skiforbunds lege med hensyn til medisinering. Dette rådet tar Norges Skiforbund det hele og fulle ansvaret for at vi har gitt Martin Johnsrud Sundby.

– Skylden legges altså på legen og dessuten betalte Skiforbundet Johnsrud Sundby kompensasjon for tapte premiepenger. Er dette å vise respekt for antidopingarbeid?

– Jeg forstår reaksjonene og det er jo ingen tvil om at det til syvende og sist er utøveren som har ansvaret – for at man ikke opererer i gråsoner eller inntar preparater som står på dopinglisten.

TV 2 har den siste måneden spurt de fleste landslagsløperne, kvinner og menn, og de er alle klare på hvem som har ansvaret i dopingsaker: Det er ene og alene utøveren.

Det var mediedag for allroundløperne på Olympiatoppen mandag formiddag, der var også Johnsrud Sundby. Men han ville ikke svare på spørsmål om hvem som har ansvaret i dopingsaker. Men han sa dette i sommer:

– Jeg har aldri livet tatt en dose som ikke er foreskrevet av lege. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Det er nesten umulig å godta utfallet.

Og utfallet var at Johnsrud Sundby i Idrettens voldgiftsrett, CAS, ble dømt til to måneders utestengelse etter at han hadde avgitt to positive dopingprøver, og med det ble fratatt seire og premiepenger.

– Idretten må alltid tenke på sin egen integritet og troverdighet, spesielt i denne type spørsmål. Jeg ser at det er reaksjoner fra mange hold og det håper jeg at Norges Skiforbund tar til seg, sier kulturministeren.

Skipresident Erik Røste sier at han ikke har behov for å kommentere ansvar knyttet til saken.