Luftangrep mot sykehuset som blir ansett Syrias tryggeste

Etter flere luftangrep er sykehuset som regnes som Syrias tryggeste, ute av drift, ifølge en hjelpeorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykehuset, som er inne i et fjell i Hama-provinsen, er ute av drift etter å ha blitt rammet av to luftangrep søndag, ifølge Union of Medical Care And Relief Organizations (UOSSM).

UOSSM opplyser om at det har vært flere mindre skader i forbindelse med luftangrepene.

UOSSM ble dannet av syrere i eksil i 2012 og omtaler seg selv som en uavhengig koalisjon av ikke-statlige hjelpeorganisasjoner fra USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Sveits og Tyrkia.

Den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder mandag at russiske kampfly sto bak angrepene. Syriske og russiske kampfly har fått skylden for en rekke angrep som har rammet sykehus og klinikker i opprørskontrollerte deler av Syria, de fleste i byen Aleppo.

Ifølge SOHR er sykehuset blant de største sykehusene i opprørskontrollerte deler av Syria.

77 klinikker eller sykehus angrepet

I Jemen og Syria er 77 klinikker og sykehus støttet av Leger Uten Grenser (MSF) blitt angrepet i løpet av det siste året. Det opplyser organisasjonen ett år etter bombingen av akuttmottaket i Kunduz.

– I løpet av det siste året har vi registrert 77 angrep mot klinikker og sykehus drevet eller støttet av MSF i Syria og Jemen, dette er uhørt. Sykehus er blitt en del av slagmarken, sier MSF-president Meinie Nicolai.

Det afghanske akuttmottaket i Kunduz ble bombardert av et amerikansk kampfly den 3. oktober 2015, og minst 42 mennesker mistet livet. Angrepet rammet flere leger og andre ansatte ved sykehuset, samt minst ti pasienter, og førte til en ny FN-resolusjon om å stanse angrep på sykehus.

USA har senere unnskyldt angrepet, og uttalt at de trodde det var en Taliban-stilling.

Ifølge MSF har hundretusener av mennesker i Nordøst-Afghanistan måttet greie seg uten tilgang på livreddende kirurgisk hjelp siden 3. oktober 2015.

I samarbeid med Røde Kors inviterer MSF til ett minutts stillhet for å minnes angrepet ved 12-tiden mandag

NTB