Agnete Johnsen fotografert etter at hun vant den norske finalen i Melodi Grand Prix, før hun deltok i den internasjonale finalen i Stockholm. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Agnete Johnsen fotografert etter at hun vant den norske finalen i Melodi Grand Prix, før hun deltok i den internasjonale finalen i Stockholm. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix Foto: Larsen, Hkon Mosvold

Agnete Johnsen (22) er vinner av Åpenhetsprisen 2016

– Jeg får den hjelpen jeg har behov for nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Agnete Johnsen viser mot ved å være åpen om sine psykiske utfordringer og snakke om det som er vondt mens det er vondt».

Slik begrunner juryen valget av årets vinner.

Prisvinneren, som har deltatt i kjente programmer som «Stjernekamp» og «Melodi Grand Prix junior», og som i 2014 gikk til topps i «Skal vi danse», trakk seg fra deltagelsen i «71 grader nord» i fjor sommer.

Åpen om depresjoner
– Da hun tidligere i år vant den norske finalen i «Melodi Grand Prix», sto hun fram og fortalte at hun hadde psykiske problemer, sier juryen i Mental Helse, representert av styremedlem Kristian Haugland.

Åpenhetsprisen

Siden 2004 har Mental helse Norge delt ut Åpenhetsprisen på Verdensdagen for psykisk helse. Åpenhetsprisen deles ut til en person eller en gruppe som har gjort en spesiell innsats innenfor synliggjøring av åpenhet om psykisk helse. Prisen består av et kunstverk samt en gavesjekk på kr. 10 000 som gis videre til et godt formål.

Tidligere prisvinnere er Lene Marlin, Fabian Stang, Brede Bøe og Jan Erik Larssen for å nevne noen.

mentalhelse.no

Allerede i 14-årsalderen startet depresjonene for Agnete Johnsen (22).

Depresjonene slo ut 22-åringen både psykisk og fysisk, og hun forteller at i de mørkeste stundene planla hun hvordan hun skulle ta sitt eget liv.

To ganger droppet Johnsen ut av videregående skole. Følelsen av å være utslitt gjorde at også musikkarrieren var vanskelig å få igang.

18 år gammel tok Agnete den viktige telefonen da hun valgte å få hjelp.

Stolt prisvinner

Åpenhet rundt mental helse er noe Agnete bestandig prater om, forteller hennes manager Espen Nystad til God morgen Norge.

– Hun sier at alle har jo en mental helse, det bør jo egentlig være mer normalt å snakke om den enn det er. Agnete har alltid sagt at det er viktig for henne til å bidra til å ufarliggjøre nettopp dette.

SKAL VI DANSE: Agnete Johnsen og dansepartner Egor Filipenko vant Skal vi danse i 2014. Foto: Fredrik Varfjell. Credit: NTB scanpix
SKAL VI DANSE: Agnete Johnsen og dansepartner Egor Filipenko vant Skal vi danse i 2014. Foto: Fredrik Varfjell. Credit: NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

Nystad sier videre at det at hun blir tildelt Åpenhetsprisen 2016 er virkelig et stort kapittel i hennes liv og en anerkjennelse hun er veldig stolt av å få.

Mottar ikke prisen selv
Agnete Johnsen kommer ikke selv til å motta prispenger og pris. Hennes manager Espen Nystad tar imot prisen på hennes vegne og skal lese takketalen hennes i Nationaltheateret mandag 10. oktober; på Verdensdagen for psykisk helse.

Verdensdagen for psykisk helse:

  1. Tema 2016:

"...fordi livet forandrer seg..."

Mandag 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse. Til sammen blir det over 800 markeringer landet rundt. Organisasjonen Mental helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med Helsedirektoratet.

Men først kommer Nystad og Haugland sammen med statsminister Erna Solberg til God morgen Norge, mandag 10. oktober kl. 07.40.

Snakk om negative tanker

I takketalen til Agnete legger hun ekstra vekt på at foreldre må lære sine barn at det er sunt å snakke om sine negative tanker og vanskelige dager.

– Voksne må fortelle sine venner at det er lov og viktig å be om hjelp når man sliter. Håpet er at fremtidige generasjoner kan snakke om sin mentale helse uten å bli flau over det, skriver Agnete Johnsen i sin takketale.

Fremover

Manager Espen Nystad sier at Agnete Johnsen først og fremst fokusere på seg selv og sin egen helse fremover.

– Hun skriver fortsatt musikk og skal fortsette med sitt artistliv når timingen er riktig, sier han.

EUROVISION 2016: Her venter Agnete spent før opptreden med sin gode venn og manager Espen Nystad. Foto: 
EUROVISION 2016: Her venter Agnete spent før opptreden med sin gode venn og manager Espen Nystad. Foto: 

– Å komponere musikk er en del av terapien hennes, og musikk gir henne masse glede.

Gir prispengene til de unge

Agnete uttaler gjennom sin manager at hun har valgt å gi prispengene på kr. 10.000 til Vadsø ungdomssenter.

– De gjør en svært viktig jobb for å skape trygghet for unge mennesker på vei til et voksent selvstendig liv.

JOBBER MED Å KOMME TILBAKE: I dag fokuserer Agnete på seg selv og egen helse for å komme sterkt tilbake. Foto: Frank Rune Isaksen
JOBBER MED Å KOMME TILBAKE: I dag fokuserer Agnete på seg selv og egen helse for å komme sterkt tilbake. Foto: Frank Rune Isaksen Foto: Frank Rune Isaksen

– Agnete synes senteret med ansatte og ungdommer fortjener oppmerksomhet, sier manager Espen Nystad til God morgen Norge.