Tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, døde søndag. Her fra en pressekonferanse i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
Tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, døde søndag. Her fra en pressekonferanse i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Foto: Josefsen, Jon-michael

Georg Apenes (76) er død

Tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet Georg Apenes er død, 76 år gammel, melder Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Georg Apenes var valgt inn på Stortinget for Høyre i Østfold i tre perioder mellom 1977 og 1989.

Østfold Høyre opplyser til Dagbladet at Apenes døde søndag.

Etter flere perioder på Stortinget var Apenes ofte å se i mediene, som direktør for Datatilsynet fra 1989. Han gikk av i 2010, 70 år gammel.

– Han var viktig for Høyre, men også en viktig samfunnsdebattant. Han var opptatt alltid av de prinsipielle spørsmålene i politikken. Det var også bakgrunnen for at han ble direktør i Datatilsynet, der han markerte grenser for statens makt og personvernet og den individuelle frihet, sjer Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Han ble født 5. april 1940, og vokste opp i Fredrikstad. Han var sønn av sorenskriver Christian B. Apenes og Inger Johanne Apenes, og tok selv juristeksamen ved Universitetet i Oslo i 1969.

I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet, som nå leder den liberale tankesmien Civita, skriver på Twitter at Apenes vil bli dypt savnet av alle i tankesmien, og svært mange andre.

Forfatter og tidligere kinosjef i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, omtaler Apenes som «en fest-taler» og en «bauta i vennekretsen» på Facebook.

«Han var en sterk og nødvendig stemme i fellesrommet. Fred over hans minne», skriver Moræus Hanssen.