Linn (34) fikk vite at sønnen hadde Downs syndrom: – Hele verden raste sammen

I mandagens episode av Kjære mamma forteller trebarnsmor Linn Østbøll om da hverdagen ble snudd på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Linn Østbøll (34) var gravid for andre gang trodde hun at hun ventet et funksjonsfriskt barn. Men dagen etter fødselen fikk hun og mannen Knut Erik (40) beskjed om at sønnen Lauritz hadde Downs syndrom.

– Det var jo selvfølgelig et stort sjokk. Da jeg fikk beskjeden, så kjente jeg at beina bare sank sammen under meg. Jeg ble veldig redd, engstelig, sint og trodde egentlig ikke på legen. Det kjentes ut som at hele verden raste sammen, forteller trebarnsmoren i kveldens episode av Kjære mamma, som sendes på TV 2 Livsstil.

– Et vendepunkt

Det skulle ta lang tid for Linn å akseptere situasjonen.

Til slutt var det Knut Erik som fikk henne til å se på sønnen sin med nye øyne.

– Han sa «Linn, du må se på Lauritz sånn som han er nå, han er en baby som andre babyer. Det er ingen forskjell. Forskjellen kommer først etter hvert. Nå må du bare nyte den tiden vi har sammen med Lauritz» Det fikk meg til å åpne øynene litt og tenke at «Du har helt rett. Hvorfor sitter jeg her og er lei meg? Jeg har en frisk og fin baby som smiler og er glad». Akkurat det var et lite vendepunkt for meg, forteller hun.

Tålmodige søsken

I tillegg til Lauritz (nå 7), har paret Lilly (5) og Oliver (9). Linn legger ikke skjul på at det er en utfordring å gi alle barna like mye oppmerksomhet.

– Det kan nok til tider være tøft for Lilly og Oliver å ha en bror med ekstra utfordringer. De må ha mye tålmodighet og tåle å vente på tur. Vi prøver å tilpasse så alle får det de trenger, men jeg tror de ofte føler at de må vike for at Lauritz skal få hjelp, sier Linn.

Lærer tegnspråk

I tillegg til å ha Downs syndrom er Lauritz døv. Han kan ikke høre uten å bruke høreimplantater.

– Jeg er veldig usikker på hva Lauritz oppfatter av tale og hva han forstår. Det vet vi vel ikke før han kan fortelle det selv, eller vise på noen måte at han har forstått, forklarer trebarnsmoren.

For at Lauritz og familien skal kunne kommunisere bedre, har hele familien begynt å lære seg tegnspråk. Hvordan det går kan du se i «Kjære mamma» på TV 2 Livsstil mandag kl. 20.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.