Flere hittil ukjente jobber vil prege framtidens arbeidsliv

Oppsiktsvekkende råd fra hodejeger: – Ikke gjør som morra di sier!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tidligere i arbeidslivet ble du noe, og forble det ut livet. I fremtiden vil man ha mer parallelle karriereløp.

Det sier hodejeger Trine Larsen fra Hammer Hanborg, som mener man må være forberedt på å bytte karriere flere ganger:

– Ikke hør på foreldre som mener man bør ha én jobb hele livet – ikke gjør som morra di sier.

For teknologien har forandret seg mye på ti år, og det har også jobbene våre. En oversikt fra Verdens økonomiske forum (WEF) viser at en rekke jobber somm i dag er høyaktuelle, ikke engang var påtenkt for ti år siden.

Mer digitalisering

– Det som skjer nå er at digitalisering eller teknologi kommer inn i alle yrker på tvers. Vi kommer til å se et helt annet helsevesen om kort tid fordi digitale verktøy kommer inn. Vi kommer til å se det i alle samfunnssektorer, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, som møtte Larsen på TV 2 Nyhetskanalen mandag morgen.

– For Norge er dette først og fremst muligheter. Vi har et næringsliv som i veldig stor grad er automatisert og vi har mulighet til å ta dette i bruk ved å skape verdier fremover også.

Über-sjåfør, dronepilot og SoMe-sjef er begreper og stillinger man ikke engang ante hva var for 10 - 15 år siden, og slik vil det fortsette, i følge ekspertene.

– Vi vet i dag at vi ikke vet nok om fremtidens arbeidsliv. Det som er viktig er at vi må rekruttere inn folk som er nysgjerrige på fremtiden, sier Larsen.

Ansvar for egen læring

I følge hodejegeren er de ikke lenger så opptatt med å se på hva folk har gjort historisk sett.

– Nye egenskaper er viktigere enn tidligere. Blant annet dette med å ikke være så regelstyrt, ikke være så opptatt av faste rammer.

– I tillegg er det viktig å bygge relasjoner, ha gode kommunikasjonsevner og være nysgjerrig. Å ta eget ansvar for fremtidig læring er veldig viktig.

– Vær forberedt på å bytte spor

Hodejegeren mener alle må være forberedt på å bytte spor i løpet av karrieren.

– Det ser vi allerede i dag. Sånne som meg, middelaldrene 40-åringer, må også hele tiden utvikle oss. Vi må hele tiden lære i dagens jobber. Dette kommer til å prege oss enda mer i fremtiden.