AVSTEMNING: En velger forlater et avluke i et valglokale i Veresegyhaz i Ungarn søndag. Nå blir folkeavstemningen erklært ugyldig.  Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
AVSTEMNING: En velger forlater et avluke i et valglokale i Veresegyhaz i Ungarn søndag. Nå blir folkeavstemningen erklært ugyldig.  Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Foto: Vadim Ghirda

Folkeavstemning erklært ugyldig

Folkeavstemningen i Ungarn over EUs flyktningkvoter erklæres ugyldig ettersom bare 45 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier nestleder i regjeringspartiet Fidesz, Gergely Gulyas ifølge nyhetsbyrået DPA. Selv om det var liten tvil om at nei-velgerne ville vinne, er den lave valgdeltakelsen en ydmykelse for statsminister Viktor Orbán.

Allerede da valglokalene stengte klokken 19, viste prognoser at valgdeltakelsen trolig ikke nærmet seg de 50 prosentene som kreves for at den skal være gyldig. Valgresultatet ventes å være klart senere søndag kveld.

Orbán har selv bagatellisert den politiske betydningen av den endelige valgdeltakelsen, og han har sagt at det vil bli «rettslige konsekvenser» uansett utfall.

EU har pålagt Ungarn å ta imot 1.294 av de 160.000 asylsøkerne i unionens kvotesystem i år, men det sier regjeringen blankt nei til.

– Vi er stolte over at vi er de første som kan stemme over dette spørsmålet, dessverre er vi det eneste, sa Orbán etter at han hadde avgitt sin stemme søndag.

(©NTB)