STOR: Orkanen som er ventet å treffe deler av Haiti, Jamaica og Cuba har stor styrke. Foto: NASA via Reuters/NTB Scanpix.
STOR: Orkanen som er ventet å treffe deler av Haiti, Jamaica og Cuba har stor styrke. Foto: NASA via Reuters/NTB Scanpix. Foto: NASA

usa evakuerer militærbase:

Monsterorkanen nærmer seg: – Kan bli katastrofalt

Orkanen «Matthew» er på vei mot Haiti, Cuba og Jamaica. Det kan få katastrofale følger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kategori 4-orkanen «Matthew» er på vei over det karibiske hav, og er ventet å være den kraftigste i området siden 2007.

Haiti, Cuba og Jamaica har satt all ledig beredskap i aksjon og flere er evakuert fra de mest utsatte stedene. Spesielt sør i Jamaica og Haiti er i første omgang utsatt, skriver Reuters.

Tidlige prognoser viste at den kom til å treffe på sørsiden av Jamaica, men nå viser nyere målinger at den vil treffe sørsiden av Haiti.

Det er ventet at det vil falle over én meter med regn i Haiti og 65 centimeter i Jamaica i løpet av kort tid, opplyser USAs nasjonale orkansenter.

Også hovedstaden Kingston, sørøst i landet, og Bahamas er ventet å bli rammet av uværet.

Statsminister på Jamaica, Andrew Holness, har innkalt nasjonalforsamlingen til et hastemøte for å forberede landet på stormen.

VENTET Å TREFFE: Grafikken viser at orkanen er ventet å treffe mellom Cuba og Jamaica og Haiti. Foto: National Hurricane Center, USA.
VENTET Å TREFFE: Grafikken viser at orkanen er ventet å treffe mellom Cuba og Jamaica og Haiti. Foto: National Hurricane Center, USA.

Det er ventet at orkanens vindstyrke ligger på omtrent 240 kilometer i timen.

Skredfare
Sannsynligheten for at skred og flom kan inntreffe øker drastisk med orkanen som er på vei.

USA Today skriver at det er en av de sterkeste atlantiske orkanene i nyere tid.

– Vi deler inn orkaner i fem kategorier etter styrke. Denne står mellom kategori 4 og 5. Den er meget kraftig. Som da Katarina kom inn over New Orleans, sier Storms vakthavende meteorolog, Olav Krogssæter, til TV 2.

Albert Moulion er talsmann for innenriksdepartementet i Haiti, han forteller til Reuters at myndighetene i landet har startet arbeidet med å evakuere beboere i spesielt utsatte områder.

– Haiti har veldig dårlig infrastruktur. Mye dårlige hus, og mye fattigdom i Haiti. Dessverre er de mest utsatt. Det kan bli katastrofalt om det treffer der. Varslene for i dag viser at den kommer nærmere Haiti enn i går, sier Krogssæter.

Orkanen i USA: - Dette er livstruende

USA på tirsdag
Det er ventet at «Matthew» vil treffe østlige deler av Cuba på tirsdag, og amerikanske myndigheter er forberedt på at de eventuelt må evakuere alle som befinner seg på Guantanamo Bay-basen.

Flere hundre barn og kvinner er allerede evakuert fra Guantanamo-provinsen.

Det er ventet at store deler av orkanen vil gå utenfor USAs fastland.

Foreløpige prognoser viser at deler av orkanen kan ramme Florida, men da med relativt lav vindstyrke.