KJAPPER SEG: Theresa May fremskynder Brexit-prosessen. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
KJAPPER SEG: Theresa May fremskynder Brexit-prosessen. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Foto: TOBY MELVILLE

Britene framskynder brexit

Britene begynner den formelle prosessen med å forlate EU innen utgangen av mars neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I søndagens utgave av The Sunday Times sier May at den formelle prosessen vil bli innledet innen forbundsdagsvalget i Tyskland i september neste år, men overfor BBC framskynder hun nå dette.

– Vi begynner innen utgangen av mars neste år, sier hun.

May tok over som statsminister da David Cameron trakk seg i kjølvannet av folkeavstemningen i juni, der et flertall av britene stemte for at landet skal forlate EU.

EU under press
I dag står EU overfor sin første store utfordring siden britene stemte for Brexit. Da skal nemlig Ungarn stemme over unionens flyktningpolitikk.

Og søndagens folkeavstemning er bare starten: Terrorfrykt, innvandringsmotstand og EU-skepsis kan føre til store endringer i Europas politiske landskap.

Det kommende året kan bli sannhetens time for Europa, og særlig for partiene på ytterste høyre fløy.

I Ungarn, Østerrike, Nederland, Frankrike og Tyskland vil en rekke viktige valg og folkeavstemninger vise hvor stor gjennomslagskraft de høyreradikale partiene på kontinentet har.

Folkeavstemninger
I mars er det Nederland som går til valgurnene for å velge nytt parlament.

Her har den islamkritiske Geert Wilders vind i seilene. Han har lovet en folkeavstemning om EU dersom han blir statsminister.

Det samme har Marine Le Pen i Frankrike tatt til orde for.

I april og mai neste år skal franskmennene velge ny president. Innvandring- og islam-motstand er høyrepopulisten Le Pens kjernesaker.

I Tyskland har flyktningstrømmen ført til at det innvandrings- og EU-skeptiske Alternativ for Tyskland har gjort brakvalg i samtlige delstatsvalg i år.

(TV 2/NTB)