Monica (27) har 90 prosent risiko for å få brystkreft

Mor Ann-Kristin Leonsen har hatt både eggstokk- og brystkreft grunnet en arvelig genfeil. Datteren har fått påvist samme gen-feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag startet årets Rosa Sløyfe-aksjon.

For første gang rettes oppmerksomheten mot arvelig brystkreft. Ann-Kristin Leonsen (52) har hatt både eggstokk- og brystkreft grunnet en arvelig genfeil.

Hun har ført genfeilen bort til sin datter som har opptil 90 prosent risiko for å få brystkreft.

– Det startet med at jeg fikk eggstokk-kreft med spredning på stadium tre i 2011. Hvor jeg ble operert og fikk stomi. Etterfulgt av cellegiftbehandlinger. Det var en tøff periode i livet mitt og for familien. I 2012 ba jeg selv om å komme på mammografi fordi jeg synes det var en sammenheng. Det var det, og det viste seg at jeg hadde forstadiet på brystkreft. Og det var i den forbindelse jeg fikk en forespørsel om jeg ikke ville gen-teste meg for å se om det var en gen-feil som lå bak her, sier Leonsen til TV 2.

Tøff tid
Og det var det dessverre. Datteren, Monica Fløtten (27), har samme gen-feilen, men mor Ann-Kristin velger å se positivt på det.

– Nå er det en mulighet til å forebygge det, og få gjort noe med det, sier hun.

Den siste tiden har vært vanskelig for familien.

– Det har vært tungt. Det har vært mange tøffe stunder, men det har vært mange fine stunder også. Mye galgenhumor i det hele, sier Fløtten til TV 2.

– Det er stor sannsynlighet for at du blir rammet selv, hva tenker du om det?

Moren og mormoren til søstrene Eirin (40) og Linn (34) fikk kreft – så rammet sykdommen en av søstrene …

– Da jeg var i møte med veileder kom det vel tre tårer. Fikk vite at mamma hadde gen-feilen tre måneder i forveien, så ble jeg testet, og da var jeg så mentalt forberedt på at jeg hadde arvet den gen-feilen, sier hun.

Se intervjuet med mor og datter i videovinduet øverst i saken.

Umulig å forberede seg
Hun har ikke klart å forberede seg på tidspunkt for en eventuell forebyggende operasjon.

– Vil nok ta forebyggende operasjoner etter hvert. Akkurat når vet jeg ikke. Klarer ikke helt å bestemme meg for tidspunkt. Det passer jo aldri for noe sånt, med operasjoner og slik, sier Fløtten.

Og selv om det sjeldent passer med slike operasjoner, ønsker Ann-Kristin få frem viktigheten av å være tidlig ute med forebyggende operasjoner.

– I 2014, skulle jeg fjerne det venstre brystet mitt forebyggende, men jeg rakk det ikke før det ble brystkreft i det. Da ble det operasjon for å fjerne fjerne kul, cellegift og påfølgende hårtap. Det var tøffe behandlinger, og slike ting kan man unngå om man er tidlig ut.

Anne Lise Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen, hun ønsker å få frem at mange har det veldig mye bedre etter en slik operasjon.

– Det er klart at det er vanskelig. Hun blir fulgt opp nøye med gjentagende mamografi og MR for å kunne oppdage tidlig ved eventuell kreft. Det er vanskelig å finne det rette tidspunktet, men de som har gjennomført slike operasjoner blir veldig lettet og glad. Da har man tatt bort den risikoen for å få kreft. Man er også blitt veldig flink med kirurgien på norske sykehus. Det er viktig å vite, sier Ryel til TV 2.