Fikk kreftbeskjed midt under jordbruksoppgjøret

Bondelederen ba om at hennes personlige drama skulle holdes hemmelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

aMidt under innspurten i årets dramatiske jordbuksoppgjør fikk lederen av Norsk bonde- og småbrukarlag, Merete Furuberg, beskjed om at hun hadde en svær svulst i magen. Furuberg visste umiddelbart hva som var i gjære. Nok en gang måtte hun ta kampen opp mot kreften.

Hun er arvelig disponert, og ble behandlet for kreft i tarmen for 16 år siden. Denne gangen var det livmoren.

– Jeg var til undersøkelse i full narkose den 10. mai på formiddagen. Jeg var nok fremdeles ruset på forhandlingsmøtet samme kveld, da staten la frem sitt provoserende forslag om løsdrift. Heldigvis var jeg klar nok i toppen til å protestere, sier den beintøffe gård- og skogbrukeren fra Finnskogen.

Krevde taushetsplikt

Furuberg redegjorde for sin helsetilstand til sine forhandlingsmotparter, men krevde taushet. Hun ville ikke at hennes personlige drama skulle overskygge forhandlingene. Men nå forteller hun åpent om hva som skjedde til TV 2.

Meretes bange anelser ble bekreftet. Svulsten var ondartet, og så stor at operasjon var umulig. Derfor måtte hun på cellegiftkurer gjennom hele sommeren, i håp om at svulsten skulle krympe nok til at hun kunne opereres.

Uten operasjon var utfallet gitt:

– Jeg har helt siden mai vært forberedt på en slik beskjed. Jeg har vært sykemeldt, men uten utsikter til operasjon hadde jeg bestemt meg for å gå tilbake til jobben i Småbrukarlaget og gi alt jeg har, til det sier stopp. Det jeg har tenkt aller mest på er at jeg i så fall ikke får oppleve å se det lille barnebarnet mitt i Trondheim vokse opp. Jeg har fått tilbud om både prest og psykolog, men da hadde jeg nok heller dratt opp for å besøke henne, sier Merete til TV 2.

FORHANDLINGER: Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, under jordbruksforhandlingene .
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORHANDLINGER: Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, under jordbruksforhandlingene . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Reddet av et tre

Ved siden av å være småbruker, har Merete Furuberg doktorgrad i Skogbruk. Hun var forsker ved Landbrukshøgskolen på Ås i 30 år, selv om hun hele tiden har bodd på Finnskogen, tre kilometer fra svenskegrensa.

Torsdag denne uken var det meningen at hun skulle til Radiumhospitalet for å få dommen: Hadde cellegiften gjort jobben? På onsdag fikk hun en telefon. Svulsten hadde krympet. Operasjon er mulig, men legene ville at hun skulle ta en kur til, på Kongsvinger sykehus. Hun ble innlagt torsdag.

TV 2 var med da hun fikk cellegift, og Merete Furuberg, uten den flotte mørke hårmanken hun er kjent for, var overlykkelig. Nå er hun helt sikker på å overleve kampen mot kreftsykdommen for andre gang.

– For meg som skogforsker og skogbruker er det veldig spesielt å redde livet ved hjelp av et tre. En av cellegiftene jeg får stammer fra den giftige tresorten Barlind, sier hun entusiastisk.

Ekte finne

Merete Furuberg er kjent for sitt friske temperament, sterke meninger og at hun er en beinhard forhandler. Hun har finneblod i årene. Med ett unntak er alle forfedrene hennes direkte etterkommere av finnene som bosatte seg i grensetraktene mellom Norge og Sverige på slutten av 1700-tallet. De tente på skogen i små områder og dyrket i asken.

– Tøffe folk. Umulige å rikke på når de først har bestemt seg, medgir Merete Furuberg. Og det har både statens jordbruksforhandlere og lederne i rivaliserende Norges Bondelag fått merke i utallige runder.

– Denne sommeren har jeg likevel forhandlet mest med han der oppe, sier Merete med en pekefinger mot himmelen.

– Jeg gjorde det samme forrige gang jeg var kreftsyk, og da vant jeg. Det må vel bety at det er lettere å forhandle med Vårherre enn med staten, sier hun med et smil.