Restene av en russiskprodusert bombe ligger rett ved en av lastebilene til nødhjelpskonvoien som ble bombet i Syria mandag. GJENGITT MED TILLATELSE FRA BELLINGCAT
Restene av en russiskprodusert bombe ligger rett ved en av lastebilene til nødhjelpskonvoien som ble bombet i Syria mandag. GJENGITT MED TILLATELSE FRA BELLINGCAT

FN skal granske bombing av hjelpekolonne i Syria

Lastebilene skulle levere nødhjelp til 75.000 mennesker i Aleppo-området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppretter en granskningskomité som skal etterforske bombingen av en hjelpekolonne i Syria forrige uke.

Det interne FN-panelet skal «bringe på det rene fakta om hendelsen» 19. september og rapportere direkte til Ban, opplyser FN i en uttalelse fredag.

FN-sjefen skal på bakgrunn av granskingsrapporten deretter avgjøre hvilke ytterligere skritt som skal tas som følge av bombingen.

Minst 18 mennesker ble drept da en kolonne med lastebiler fra Røde Kors og Røde Halvmåne, som skulle levere nødhjelp til 75.000 mennesker i Aleppo-området, ble angrepet.

Syria og Russland avviser anklagene

Ifølge FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien var lastebilene, som skulle levere nødhjelp til 75.000 mennesker i Aleppo-området, tydelig merket FN og Røde Halvmåne.

Syria og Russland er blitt anklaget for å ha utført angrepet, men avviser anklagene. Bombingen varte i flere timer og rammet også et nødhjelpslager og en medisinsk klinikk i området. Angrepet skjedde kort tid etter at det syriske militæret kunngjorde at den ukelange våpenhvilen som ble forhandlet fram av Russland og USA, var over.

I forrige uke offentliggjorde gravenettstedet Bellingcat bildebevis av det de mener er restene av en russisk bombe i ruinene.

Bombingen fant sted 15 kilometer vest for Aleppo, og bildene viser blant annet restene av det som er halefinnen til en russiskprodusert bombe av typen OFAB 250-270. Unicef Norge og Norges Røde Kors ba om etterforskning av bombingen.

– Vi er også opptatt av å finne svaret, og få vurdert om dette er en krigsforbrytelse, sa Merete Agerbak-Jensen i Unicef Norge til TV 2.

Fordømmer Aleppo-angrep

I en ny resolusjon fordømmer FNs menneskerettighetsråd angrepene på sivile øst i Aleppo i Syria.

– Fordømmer på det sterkeste militæroffensiven øst i Aleppo utført av styrker lojale til syriske myndigheter, og ber om at den bombingen av sivile stanser umiddelbart, heter det i resolusjonen.

26 land stemte for resolusjonen, mens sju stemte imot. Blant landene som motsatte seg teksten var Russland, som har gitt massiv militærstøtte til det syriske regimet. 14 land avsto fra å stemme.

Den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) la fredag frem en oversikt som viser at 9.364 mennesker er blitt drept i russiske flyangrep i løpet av året som har gått siden Russland gikk inn med militærstøtte til Assad. 3.800 av de drepte var sivile. (NTB/TV 2)