TRENGER NYRE: Den tidligere Bolton-spilleren Ivan Klasnic går til dialysebehandling tre ganger i uken i påvente av en ny nyre. AFP PHOTO/ANDREW YATES
TRENGER NYRE: Den tidligere Bolton-spilleren Ivan Klasnic går til dialysebehandling tre ganger i uken i påvente av en ny nyre. AFP PHOTO/ANDREW YATES Foto: Andrew Yates

Tidligere Premier League-spiller kjemper for livet

Etter to nyretransplantasjoner er Ivan Klasnic fremdeles ikke frisk. Nå må han gjennom en tredje, men ventetiden er på sju år.

Ivan Klasnic (36) kjemper nok en kamp for å overleve. Den tyskfødte kroaten, som spilte tre sesonger i Bolton før han returnerte til Bundesliga og Mainz, er alvorlig syk etter nyresvikt nummer tre.

To transplantasjoner
I 2006 sviktet nyrene til Klasnic og en transplatasjon fra moren ble løsningen. Men kroppen nektet og støtet fra seg det nye organet. Årets senere ble Klasnic reddet av en nyretransplantasjon fra faren, og han returnerte til fotballbanen.

Fra Werder Bremen fortsatte karrieren via Nantes i Frankrike til Bolton i England. På 78 Premier League-kamper scoret spissen 20 mål for hvittrøyene, før han forlot klubben da nedrykket var et faktum ved sesongslutt i 2012.

Etter den andre transplantasjonen fortsatte han å spille for det kroatiske landslaget, der han blant annet scoret én gang i EM i 2008.

Men nå har kroppen igjen støtet fra seg organet, ifølge The Sun. Klasnic går til dialysebehandling tre ganger i uken ved et sykehus i Hamburg og lever i håpet om at en ny transplantasjon vil reddet livet hans.

Men ventetiden er lang og kandidatene få. Siden kroppen har utviklet antistoffer er ikke familiemedlemmer lenger passende donorer, og det er derfor altfor farlig å gjennomføre en transplantasjon.

Ifølge tyske medier er Klasnic avhengig av et organ fra en død person, og han står nå på en venteliste. Ventetiden er i snitt på sju år i Tyskland.

– Hun vet at jeg er syk
Men selv om Klasnic kjemper mot sykdommen og gjennomgår behandling flere dager i uken, ønsker han at datteren skal oppleve en så normal pappa som mulig. Derfor følger han henne til skolen, lager mat og hjelper henne med leksene.

– Alt bør være normalt for henne. Hun vet at jeg er syk og må dra til sykehuset av og til, men hun vet ikke hvorfor. Jeg ønsker ikke å skremme henne, sier Klasnic.

I Bolton får Klasnic støtte i kampen mot sykdommen.

– Bolton Wanderers Football Club ønsker å sende støtte og gode tanker til vår tidligere spiss, Ivan Klasnic, skriver klubben på sine hjemmesider.

TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland har selv spilt, og sluppet inn mål, mot Klasnic og Bolton. Han beskriver Klasnic som en habil spiss.

– Han var en måltjuv. Ikke spesielt sterk, rask eller teknisk, men en gjedde i sivet inne i boksen. Han hadde målscorer-mentaliteten. Han våknet til liv når han nærmet seg målet. Han brukte ikke mest krefter og løp ikke mest, men konsentrerte seg på det som var jobben hans, sier Hangeland.

 Se Klasnics mål mot Fulham:

 Se Phil Parkinsons hilsen til Klasnic: