NYE STAVREGLER: Andrew Musgrave er ikke fornøyd med regelen om maks stavlengde.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NYE STAVREGLER: Andrew Musgrave er ikke fornøyd med regelen om maks stavlengde. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

FIS vedtok ny regel for å bevare klassisk langrenn

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok fredag at stavlengden i klassisk maks kan være 83 prosent av kroppslengden målt med konkurransesko.

– Dette er et av flere grep for å bevare klassisk langrenn. Alle var enige om at det måtte komme en regel, så var det diskusjoner om prosenter, men alle var enige om at det måtte komme en regel, sier Norges representant i verdenscupkomiteen i FIS, Åge Skinstad, til NTB.

Tyskland foreslo en maksgrense på 85 prosent til den aktuelle løperen. Fredagens bestemmelse ble 83 prosent målt med konkurransesko. Målepunktet på staven er der stroppen går ut fra håndtaket.

– Dette tilsvarer cirka 85 prosent i forhold til løperens kroppshøyde og den lengden som i dag er oppgitt på staven. Det er veldig viktig å få fram. Jeg kan fortsatt bruke 150-stavene mine fordi jeg blir 178 med sko og med der det måles på stavene blir det 179,5 cirka. Det er ikke mer drastisk enn det, forklarer Skinstad.

– Det var også viktig at utøverne slapp å ta av skoene når dette skulle måles.

Stavlengden er et av flere tiltak som er innført for å bevare klassisk langrenn.

Ikke alle er fornøyde med endringene FIS gjør bare få måneder før sesongstart.

– Nye regler for stavlengde? Kunne ikke FIS ha bestemt dette tidligere og spart meg for å trene en hel sommer med staver jeg nå ikke har lov til å bruke?, skrev briten Andrew Musgrave tidligere i uken før forslaget ble vedtatt

(©NTB/TV 2)