TOUR PÅ HJEMMEBANE: Det går mot et norsk-svensk samarbeid i 2020. Dermed kan Therese Johaug og resten av langrenssløperne bli å se i en mini-tour på hjemmebane. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE
TOUR PÅ HJEMMEBANE: Det går mot et norsk-svensk samarbeid i 2020. Dermed kan Therese Johaug og resten av langrenssløperne bli å se i en mini-tour på hjemmebane. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE Foto: Giuseppe Cacace

Nå går det mot norsk-svensk skitour

– Det blir som et mini-VM, sier sportssjef Vidar Løfshus til TV 2.

Under Det internasjonale skiforbundets (FIS) møte i Zürich i dag la Norge frem søknaden om en skitour i samarbeid med Sverige i 2020.

Positive tilbakemeldinger i Zürich
Det er ennå ikke vedtatt om den norske-svenske skitouren blir noe av, men sportssjef Vidar Løfshus registrerte kun positive tilbakemeldinger og optimisme under fremleggelsen.

– Jeg oppfattet det som at det var god stemning for en sånn tour. Det går sikkert en liten stund før det blir endelig bestemt, men jeg har et stort håp om at vi skal klare å få dette til i samarbeid med Sverige, sier Løfshus til TV 2 på telefon fra Sveits.

Et av punktene i søknaden er forslaget om en prolog i Edinburgh i Skottland. Videre er tanken at det blir renn i Östersund, Åre og Trondheim. Det er også lagt opp til en etappe fra Sverige til Norge i touren som vil strekke seg over to helger, skriver Norges skiforbund i en pressemelding.

– Det er selvsagt en logistisk utfordring å ha en prolog i Skottland, men det er å slå et slag for utbredelse av sporten, sier Løfshus.

– Det blir som et mini-vm i samarbeid mellom Norge og Sverige. Det er bra for det norske og svenske skipublikummet.

Langrenn til alle
Målet er å holde publikumsinteressen oppe, samtidig som løperne får en mulighet til å ha noe å jobbe mot i en mesterskapsfri sesong.

– Å få en egen ski-tour i et av verdens mest langrennsinteresserte områder blir fantastisk. Vi får vist frem idretten vår på en måte som vil gi et løft for langrennssporten. Det at prologen legges til Skottland er et viktig ledd i å invitere flere nasjoner inn i langrennsverdenen, sier Åge Skinstad, Norges representant i World Cup-komiteen i en pressemelding.

Forrige sesong ble nyvinningen Ski Tour Canada satt på verdenscupprogrammet av FIS. Neste sesong er det VM, før OL i Pyeongchang venter i 2018. I 2019 er det VM i Seefeld. Målet nå er å få spikret den norsk-svenske touren på programmet i 2020.

Løfshus er klar på at det nye konseptet ikke er en utfordrer til Tour de Ski, som gå avvikles rundt nyttår og den første uken i januar hver sesong.

– Det er først og fremst et konsept for de årene det ikke er mesterskap. Som vi gjorde i Canada i forrige sesong. Det blir å fylle et tomrom i kalenderen. Det er en strategi for å være til stede for publikum og gi et tilbud til utøverne, sier Løfshus.