Tottenham kan kjempe Manchester City ut av stilen, tror Brede Hangeland. Foto: Scanpix
Tottenham kan kjempe Manchester City ut av stilen, tror Brede Hangeland. Foto: Scanpix Foto: Yuri Kadobnov

Tre punkter som kan gi Tottenham seieren over Manchester City

Brede Hangeland har funnet sprekkene i rustningen til «uslåelige» Manchester City. Her er hans tre nøkkelpunkter som kan gi Tottenham-seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få tilgang til Premier League her!

Søndag klokken 15.15 møtes Tottenham og Manchester City til toppoppgjør i Premier League på White Hart Lane.

Manchester City har så langt vært helt utilnærmelige i årets PL-sesong og står med 18 poeng og full pott etter 6 kamper. Tottenham er nærmest med sine 14 poeng.

Manchester City har så langt feid all motstand av banen. Noen lag har presset høyt mot City, noen har presset lavt. Noen har forsøkt å trekke tempoet ned mot City, andre har (i det minste i deler av kampen) forsøkt å drive tempoet opp. Hver gang har Guardiola og hans mannskap hatt et svar på tiltale, og hver gang har Manchester City vist seg for sterke for motstanderen.

For Mauricio Pochettino og hans Tottenham er dette en nøkkelkamp mot laget som per nå er den store favoritten til å vinne årets Premier League. Også for spenningen i toppen av PL-tabellen er kampen viktig. Så derfor til spørsmålet som har kvernet i Pochettinos hode denne uken; hvordan slår man Pep Guardiolas Manchester City?

Fotball er et spill som i utgangspunktet innebærer usikkerhet. Man kan aldri være helt sikker på å vinne, og motsatt kan man aldri være helt sikker på å tape. Dette gjelder uansett kamp og motstand, ja uansett hvem som møtes, og heri ligger noe av det som gjør fotball fantastisk. Enhver kamp har altså en sannsynlighetsfordeling for seier, uavgjort eller tap for eget lag. Denne fordelingen er ikke statisk, men kommer an på en rekke faktorer, så som spillernes kvalitet, fysiske form, spillestil, mentalitet og så videre. Trenerens oppgave er, gitt ressursene han har tilgjengelig og gitt motstanderens styrke, å gjøre sannsynligheten for et godt resultat så høy som mulig.

Sikker kan man som kjent aldri bli. Som Roy Hodgson pleide å si i Fulham-garderoben: «Det kan tenkes at vi gjør alt riktig i dag, men så sender X et skudd i vei fra 35 meter som går rett i vinkelen. Du kan ikke forsikre deg mot det.»

Det Pochettino imidlertid kan gjøre, er å så langt som mulig legge til rette for et kampbilde som øker sannsynligheten for å vinne! Resten avgjøres av tilfeldighetene.

Manchester City er overlegne de fleste lag i Premier League i de fleste av spillets faser. Hvis man ligger lavt, sliter de ut motstanderen og venter på åpningen som før eller siden må komme. Hvis man presser høyt har de ro og ferdigheter til å spille ut presset og finne ledige rom.

Tottenham kan og bør etter min mening velge en inngang som ikke bare nøytraliserer noen av Manchester Citys styrker, men også fremhever noen av Tottenhams styrker. Det er slik man øker sannsynligheten for seier for eget lag.

I praksis vil det bety følgende:

  • Tottenham må ha ballen mye. Manchester City er best og farligst når de har ballen mest. Guardiolas filosofi er bygd på ønsket om å kontrollere kampen gjennom å ha ballen. Tottenham må være tøffe nok i hodet til å forsøke å holde i ballen så mye som mulig. Dette kan gjerne være i bakre firer. Når tiden går, tjener det alltid laget som i utgangspunktet er underdog. Tottenham har gode ballspillere og det passer laget godt å ha ballen.
  • Tottenham må drive opp tempoet uten ball. Forskjeller i kvalitet utlignes alltid når kampbildet er kompakt og det er fullt av dueller. Tid og rom favoriserer det beste laget, mens dueller, oppstykket spill og tempo som overgår ferdighetsnivået favoriserer det antatt noe svakere laget. Tottenham er meget godt trent, fysisk sterke, hurtige og løpevillige, og de må bruke alle disse egenskapene til å legge trykk på City gjennom 90 minutter. Guardiolas første bud om å skape overtall kan druknes i tempo og dueller. Det er krevende å identifisere og etablere overtall når motstanderen jager i flokk i høyt tempo.
  • Tottenham må være litt grisete i stilen. Manchester City er gode på mye, men har ikke overlegen fysikk noen steder på banen. Tottenham har mange spillere (Alderweireld, Walker, Wanyama, Dier, Dembele, Sissoko osv) som kan presse og duellere City ut av stilen. De legendariske oppgjørene mellom Mourinhos Real Madrid og Guardiolas Barcelona har vært eksplosive kamper med drøssevis av frispark, kort i begge farger og spill som har vært på grensen av - og over - regelverket. Bare slik kunne Real Madrid noen ganger slå Barcelona. Og slik kan Tottenham slå City.

For Tottenham blir det da nødvendig å ha to tanker i hodet samtidig. Når man har ballen, skal den bevares, slik at man kan hvile samtidig som City ikke får igang overtallsspillet. Når City har ballen, må det jaktes, løpes, takles og duelleres. Det må være tydelig forskjell på ballinnehav (rolige hoder) og jakt på ballen (aggressive hoder).

Hvis Tottenham klarer å gjennomføre en kampplan som beskrevet over, er sannsynlighetsfordelingen i kampen kanskje noe sånt som 50-50. Det bør Pochettino være fornøyd med. Da vil avgjørelsen falle med en individuell feil eller et øyeblikks magi fra en av spillerne på et av lagene. Forberedelsene gjøres før kampen, kampplanen gjennomføres i kampen. Kampbildet og marginene avgjør. For en kamp det blir på White Hart Lane! Vi andre kan bare glede oss.