Jens Stoltenberg på Den røde plass i Moskva i 2007. Til høyre KV-maskinen CNC 2000, som ble eksportert til Sovjet. FOTO: NTB scanpix / faksimile
Jens Stoltenberg på Den røde plass i Moskva i 2007. Til høyre KV-maskinen CNC 2000, som ble eksportert til Sovjet. FOTO: NTB scanpix / faksimile

STOLTENBERG OM Sovjet-EKSPORTSKANDALEN i ny bok:

Jens Stoltenberg innrømmer at Norge hjalp russerne med å svekke Norges og NATOs sikkerhet

«Nå viste russerne maskinen til meg, mens alle lo i vennskapelighet», skriver Stoltenberg om episoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg slapp fredag sin selvbiografi «Min historie».

I boken forteller han at han lot lenge være å imøtegå ryktene om at han skal være homofil. I 2013 var han klar til å sette den rødgrønne regjeringens liv på spill, og Trond Giske og Jonas Gahr Støre ga motstridende råd.

Mens han var næringsminister, besøkte han et tidligere atomubåtverft i Severodvinsk. På verftet ble gamle atomubåter gjort om til skrapjern, men verftsdirektøren skammet seg ikke over verftets militære fortid.

– Vi er stolte av våre ubåter, sa verftsdirektøren til Stoltenberg ifølge en reportasje i Aftenposten 11. oktober 1996.

I «Min historie» kommer NATOs generalsekretær inn på skandalehistorien om hvordan Norge i mange år hjalp russerne til å lage stillegående ubåter.

Var dypt involvert i handel med Sovjet

TV 2 har tidligere fortalt at amerikanske politikere i 1987 anklaget den statseide våpenbedriften Kongsberg Våpenfabrikk for forræderi. CIA hadde oppdaget at Norge leverte avanserte styringssystemer til fresemaskinene som havnet hos den sovjetiske marinens skipsverft i Leningrad.

I USA økte presset mot Norge i det som utviklet seg til å bli en av de alvorligste krisene mellom de to landene etter 1945. Fresemaskinene gjorde det mulig for russerne å produsere ubåtpropeller som reduserte støynivået 20 ganger og tilsvarende reduserte NATOs muligheter til å oppdage dem.

Amerikanske politikere raste over at NATOs strategiske stilling var truet, og sa at det ulovlige salget til Sovjetunionen hadde påført USAs nasjonale sikkerhet store skader.

Saken ble etterforsket av Drammen politikammer, som fant ut at statsbedriften hadde vært dypt involvert i handel med Sovjet. Den ulovlige eksporten var av et langt større omfang enn det amerikanerne hadde avdekket, viste politiets rapport fra oktober 1987.

Det hadde skjedd omfattende brudd på de såkalte COCOM-reglene, som skulle hindre eksport av embargobelagte produkter til Østblokken. KV-dokumenter TV 2 har funnet i Statsarkivet i Kongsberg, viser at handelen med Sovjet startet allerede på slutten av 1960-tallet.

Men et utilstrekkelig lovverk og korte foreldelsesfrister gjorde at bare én mann ble siktet, tiltalt og dømt: Den britiske selgeren Bernhard Green. Under rettssaken mot briten opplyste forsvarssjef Vigleik Eide at ikke bare NATOs, men også Norges sikkerhet var svekket.

LES DE TI FØRSTE SIDENE AV POLITIRAPPORTEN (pdf-fil)

– Russerne var forventningsfulle

Ifølge Jens Stoltenberg virket det som russerne hadde forberedt seg på å vise frem en bit av denne historien under besøket i 1996, og han hevder i boken at Kongsberg Våpenfabrikk også hadde solgt teknologi til dette verftet. At han tidfester dette salget til 1988, kan ikke stemme, ettersom selskapet ble avviklet året før.

Men han vedgår samtidig uten omsvøp at statsbedriften som fra 1970-tallet var to Ap-regjeringers idealbedrift, hjalp russerne med å svekke Norges og NATOs sikkerhet:

«Jeg så at russerne var forventningsfulle da jeg besøkte verftet i 1996, og de tok meg inn gjennom flere låste dører i et bygg langt inne på verftsområdet. Til slutt kom vi inn i et rom hvor et eller annet var plassert oppe på en pidestall, med et klede over. Det så ut som en skulptur som skulle avdukes. Kledet ble fjernet, og der sto en maskin. Den hadde logoen til Kongsberg Våpenfabrikk. Det var en styremaskin for produksjon av propeller; teknologi fra fabrikken på Kongsberg og japanske Toshiba som gjorde det mulig å gjøre ubåter mer stillegående og vanskelige å oppdage. Teknologien var blitt solgt til Sovjetunionen åtte år tidligere. Det hadde vært en skandale. Amerikanerne hadde vært rasende. Nå viste russerne maskinen til meg, mens alle lo i vennskapelighet. Det var tydelig at den kalde krigen var over.»