Det trenger ikke være stressende å invitere venner på middag

I alle fall ikke hvis du følger rådene til mesterkokk Ole Martin Alfsen. Hans beste tips er at du serverer kjøttet rått!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hakket og blandet tartar:
Fra boken «Vennemiddag, festmat for alle»

Dette trenger du:

  • 300-400 g ytre- eller indrefilet av storfe
  • 1 ss pepperrot, revet
  • 2 ss kapers, hakket
  • 2 ss cornichons, hakket
  • 2 ss syltede rødbeter, hakket
  • 2 ss rødløk, hakket
  • 2 ss grov sennep
  • 2-3 salte ansjos, spanske el. Italienske, hakket el. Most
  • Litt worchestersaus
  • Litt Tabasco
  • Et lite dryss kajennepepper
  • Evt. litt god extra virgin olivenolje
  • Små, ferske egg
  • 2 ss bladpersille, hakket
  • Litt ekstra revet pepperrot til pynt
  • 4 skiver toast – enten av loff eller godt dansk rugbrød
Tartar. FOTO: TV 2
Tartar. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Begynn med å skjære kjøleskapskaldt kjøtt i lange skiver i fiberretningen – ikke mot som ved stekt eller grillet kjøtt – på ca 3 millimeter.

Skjær deretter skivene i strimler og til slutt i terninger.
Ha kjøttet i en bolle.
Ha i pepperrot, cornichons, kapers, rødbeter, rødløk, grov sennep og ansjos. Bland sammen.

Smak til med salt, pepper, worchestersaus, Tabasco, kajennepepper og extra virgin olivenolje.
Sett gjerne blandingen kjølig i 30 minutter før den skal brukes, og husk å smake til igjen før servering.

Form kjøttblandingen til runde, ovale eller kvadratiske «pucker» eller legg den ganske enkelt i pene, rustikke hauger på tallerkenen.

Dryss over finhakket persille, litt ekstra revet pepperrot og eventuelt andre ingredienser du ønsker mer av.
En rå eggeplomme hører til på toppen, sammen med ristet, god loff eller enda bedre: dansk, grovt rugbrød – også det gjerne ristet.