Slik kan terrorfrykt forandre Europa

Terrorfrykt, innvandringsmotstand og EU-skepsis kan føre til store endringer i Europas politiske landskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag står EU overfor sin første store utfordring siden britene stemte for Brexit. Da skal nemlig Ungarn stemme over unionens flyktningpolitikk.

EU under press

Og søndagens folkeavstemning er bare starten: Terrorfrykt, innvandringsmotstand og EU-skepsis kan føre til store endringer i Europas politiske landskap.

Det kommende året kan bli sannhetens time for Europa, og særlig for partiene på ytterste høyre fløy.

I Ungarn, Østerrike, Nederland, Frankrike og Tyskland vil en rekke viktige valg og folkeavstemninger vise hvor stor gjennomslagskraft de høyreradikale partiene på kontinentet har.

Liberale demokratier i endring

Professor i moderne europeisk historie ved NTNU, Kristian Steinnes, tror ikke EU står for fall, men sier at de liberale verdiene i Europa kan være i endring.

En maskert høyreekstrem kvinne demonstrerer mot EUs flyktningepolitikk i Polen. (AP Photo/Alik Keplicz)
En maskert høyreekstrem kvinne demonstrerer mot EUs flyktningepolitikk i Polen. (AP Photo/Alik Keplicz) Foto: Alik Keplicz

– Vi har ingen garanti for at de liberale demokratiene slik vi kjenner dem vil bestå, sier han til TV 2.

Han peker på at det i krisetider er enklere for demagoger, og de som presenterer enkle løsninger på kompliserte problemer, å vinne fram.

– Vi kan oppleve at statene vil ha mindre innvandring, strengere grensekontroll, mer fokus på nasjonale behov, sin egen befolkning og beskytting av egne arbeidsplasser, sier Steinnes.

Mer en 5000 flyktninger om migranter er strandet på grensen mellom Serbia og Ungarn i håp om å komme seg inn i EU via Ungarn.  / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Mer en 5000 flyktninger om migranter er strandet på grensen mellom Serbia og Ungarn i håp om å komme seg inn i EU via Ungarn.  / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC Foto: Andrej Isakovic

Videre sier han at EU har store gjeldsproblemer og problemer knyttet til immigrasjon, og at det sjelden eller aldri har vært så lite kollektiv tenking som nå.

Første land ut

I Ungarn driver statsminister Viktor Orban og hans nasjonalkonseravtive regjering valgkamp mot EUs asyl- og flyktingpolitikk.

Meningsmålingene viser at 75 prosent av ungarerne ligger an til å stemme nei til å ta imot EUs flyktningkvoter på søndag.

4. desember er det presidentvalg i Østerrike. Her leder Norbert Hofer fra det innvandringskritiske FPÖ på målingene.

Dersom han vinner kan Hofer bli den første høyrepopulistiske statslederen i et vest-europeisk land siden 2. verdenskrig.

Presidentkandidat Norbert Hofer fra Frihetspariet (FPÖ) i Østerrike (AP Photo/Petr David Josek)
Presidentkandidat Norbert Hofer fra Frihetspariet (FPÖ) i Østerrike (AP Photo/Petr David Josek) Foto: Petr David Josek
Nederlandske Geert Wilders vil ut av EU. / AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal / Netherlands OUT
Nederlandske Geert Wilders vil ut av EU. / AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal / Netherlands OUT Foto: Remko De Waal
Leder for Nasjonal Front i Frankrike, Marine Le Pen- REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Leder for Nasjonal Front i Frankrike, Marine Le Pen- REUTERS/Jean-Paul Pelissier Foto: Jean-paul Pelissier

– Felles for de høyrepopulistiske partiene i Europa er at de er mot EU. De vil ha mer makt i eget land, fokus på egen nasjon og beskytte egen befolkning og arbeidsplasser, sier Steinnes.

Han peker på at det er ofte er vanskelig å skille hva som er globale problemer og hva som er europeiske problemer, men løsningene de presenterer er som regel enkle.

Folkeavstemninger

I mars er det Nederland som går til valgurnene for å velge nytt parlament.

Her har den islamkritiske Geert Wilders vind i seilene. Han har lovet en folkeavstemning om EU dersom han blir statsminister.

Det samme har Marine Le Pen i Frankrike tatt til orde for.

I april og mai neste år skal franskmennene velge ny president. Innvandring- og islammotstand er høyrepopulisten Le Pens kjernesaker.

Alle målinger viser at Nasjonal Front-lederen vil gå videre til den avgjørende runden av presidenvalget 7. mai

– Jeg har liten tro på at Le Pen vinner valget til slutt, men indirekte kan det høyrepopulistiske trykket påvirke politikken hos de andre politikerne, og forandre det liberale samfunnet både i Frankrike og andre europeiske land, sier Steinnes.

EU-skepsis

I Tyskland har flyktningstrømmen ført til at det innvandrings- og EU-skeptiske Alternativ for Tyskland har gjort brakvalg i samtlige delstatsvalg i år.

Partiet, ledet av Frauke Petry, skaper nå hodepine for Europas lengstsittende regjeringssjef, Angela Merkel, før parlamentsvalget som holdes innen 22. oktober 2017.

Europa går et svært spennende år i møte, og det politiske landskapet kan se annerledes ut på slutten av neste år.