Bjørn Dæhlie: – Jeg var redd for å mislykkes

I et åpenhjertig intervju med Gylne Tider forteller skikongen Bjørn Dæhlie om nervøsiteten han slet med opp mot store mesterskap – og spesielt under OL på Lillehammer i 1994.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Dæhlie (49) er selve skikongen i Norge og hadde sin storhetstid på 1990-tallet. Med sine åtte OL-gull er han tidenes nest mestvinnende vinterolympier, like bak Ole Einar Bjørndalen.

Til TV 2-programmet Gylne Tider forteller 49-åringen om hvor nervøs han var for store mesterskap og spesielt før OL på hjemmebane i 1994.

– Jeg var fryktelig stolt av å få lov til å representere Norge. Det var utrolig stort og jeg var veldig nervøs. Da jeg kjørte opp til Lillehammer langs Mjøsa og så byen lyse opp, holdt jeg på kjøre av veien. Jeg var så nervøs, forteller Bjørn Dæhlie til Gylne Tider.

SKIKONGEN: Ingar Thorsen, Bjørn Dæhlie, Øyvind Mund, Steinar Marthinsen. Foto:TV 2
SKIKONGEN: Ingar Thorsen, Bjørn Dæhlie, Øyvind Mund, Steinar Marthinsen. Foto:TV 2

Hva var det du var nervøs for, var det løpene eller var det å mislykkes?

– Jeg var redd for å mislykkes, og slik var det før alle mesterskapene. Etterhvert følte jeg at forventningene var der og, at det var jeg som skulle gjøre det, forteller Dæhlie til Gylne Tider.

Se episoden på TV 2 Sumo nå!

NERVØS: Bjørn Dæhlie stormer frem til gullmedalje i løypene på Lillehammer, under 10 km klassisk. Foto: Torbjørn Kjosvold/Scanpix
NERVØS: Bjørn Dæhlie stormer frem til gullmedalje i løypene på Lillehammer, under 10 km klassisk. Foto: Torbjørn Kjosvold/Scanpix

Alle tilknyttet skilandslaget visste at Bjørn Dæhlie slet med nerver før store mesterskap. Han var opptatt av struktur og at støtteapparatet hadde kontroll, forhan var det svært viktig. Men ingenting var bedre enn å komme i gang med løpene for skikongen, da slapp nervene.

– Nervøsiteten forsvant så fort startskuddet gikk. Men jeg husker at jeg underveis i løpene var så nervøs at jeg måtte klappe meg selv i ansiktet. Spesielt underveis på 10 kilometer'n i OL på Lillehammer, avslutter Bjørn Dæhlie til Gylne Tider.

Bjørn Dæhlie vant til slutt 10 kilometer klassisk og slo erkerivalen, Vladimir Smirnov. I tillegg vant han OL-gull på 15 kilometer jaktstart også den foran Kazakstaneren.

Den folkekjære langrennsløperen måtte legge opp på grunn av en ryggskade i 2001, og har etter det bygget seg opp til å bli en betydelig aktør innen sportsstøy og eiendom.

Se hele intervjuet med Bjørn Dæhlie i Gylne tider søndag klokka 21.45 på TV 2, eller se programmet allerede nå på TV 2 Sumo!