PÅGREPET: Kristian Valen på vei ut av politihuset etter at han ble pågrepet i februar. FOTO: TV 2
PÅGREPET: Kristian Valen på vei ut av politihuset etter at han ble pågrepet i februar. FOTO: TV 2
Kristian Valen varmet opp for Bryan Adams på Viking Stadion i Stavanger onsdag kveld.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Kristian Valen varmet opp for Bryan Adams på Viking Stadion i Stavanger onsdag kveld. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Foto: Hansen, Alf Ove

– Vi er smertelig klar over at dette kan få konsekvenser for Valens reiser til USA

Kristian Valen eier en bolig til over 40 millioner i USA, men gårsdagens dom kan bety at han vil bli nektet innreise til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble komiker Kristian Valen dømt til 21 dagers fengsel i Oslo tingrett.

Han ble dømt for å ha utlyst en dusør på 10.000 kroner på Facebook, hvis noen kunne gi ham navn og adresse på to polititjenestemenn som sammen med flere andre fra politiet aksjonerte mot leiligheten hans i februar i år.

I tillegg ble han dømt for å ha båret en våpenkopi i nærheten av leiligheten hans på Aker Brygge i midten av september.

Hadde pendlet mellom USA og Norge

Via advokat John M. Hammervoll sier Valen til TV 2 at han har ikke fått lest dommen, men at han har fått med seg utfallet.

– Han er veldig overrasket og fryktelig skuffet. I det øyeblikket dommen blir forkynt på mandag, vil han påanke den på stedet, sier Hammervoll.

I retten forklarte Valen at han hadde drukket en god del alkohol og hadde tatt to sovepiller på grunn av døgnvillhet etter å ha pendlet mellom USA og Norge, da han ble pågrepet i midten av september.

– Han utelukket domfellelse

Fengselsstraffen han torsdag ble dømt til, kan få store konsekvenser for reisene til USA, der Valen i perioder har bodd og jobbet. Amerikanske myndigheter har strenge immigrasjonsbestemmelser, og straffedømte kan bli nektet visum til landet.

John M. Hammervoll, som sitter i styret i Valens plateselskap Deepwater records og er komikerens mangeårige advokat, sier til TV 2 at de er smertelig klar over at dette kan få konsekvenser for Valens reiser til USA.

– Valen selv sier at han ikke har hatt tid til å tenke på de eventuelle konsekvensene dommen vil ha for framtidige USA-reiser ennå, rett og slett fordi han utelukket domfellelse.

Valen kjøpte i 2010 et luksushus i Hollywood til en verdi av 42 millioner kroner. Huset har fem bad, tre soverom, kinosal, bar, utendørs basseng og boblebad.

Den amerikanske ambassaden i Norge behandler visum-søknader til USA, men kan ikke svare på om Valen vil bli nektet visum dersom dommen blir stående.

– Vi vil ikke kunne uttale oss om enkeltsaker, sier konsul ved den amerikanske ambassaden i Norge, Katherine Reimondez.

2007: Løsnet skudd hjemme

I dommen fra Oslo tingrett kommer det også frem at Valen tidligere er bøtelagt fem ganger, blant annet for overtredelse av vegtrafikkloven og våpenloven.

Valen skapte store overskrifter da han i 2007 løsnet skudd med maskinpistol inne i leiligheten sin. I et intervju med Else Kåss Furuseth på TV 2 i mai 2014 fortalte Valen at han var langt nede etter hendelsen.

– Jeg hadde heldigvis gode kompiser der. Jeg havnet på sykehus og fikk en «aha-opplevelse». De sa at «du har et liv som du alltid har drømt om, og du er så jævlig privilegert. Hvis du skal ta det gode, må du også akseptere det onde. Fra og med nå må du man up og du må akseptere at alt ikke er positivt hele veien. Prøv å se det positive, for det positive er så mye sterkere enn det negative, sa Valen i intervjuet.

Advokaten hans forteller at Valen nå prøver å være positiv etter den knusende dommen.

– Han vil forsøke å ha fokus på juleshowene han skal gjennomføre i Norge, og frem til anken forhåpentligvis går gjennom.