DISTRE: Jenny Klinge (Sp) er så distré at det blir bok. Her er hun fotografert etter et møte til stortingsgruppen i Senterpartiet i 2014.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DISTRE: Jenny Klinge (Sp) er så distré at det blir bok. Her er hun fotografert etter et møte til stortingsgruppen i Senterpartiet i 2014. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

skriver bok om å være distre:

Sp-Jenny glemte babyen sin på trappen og kjørte av gårde

Dét er det verste den distré stortingsrepresentanten Jenny Klinge (40) har gjort. Nå samler hun sine og andre surrehoders historier i en bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg hadde nettopp blitt mor. Babyen var bare noen uker gammel, forteller Klinge om hendelsen for 16 år siden, som hun beskriver som det verste hun har gjort.

– Han lå i en bag som jeg skulle feste i bilen. Jeg satte kurven på trappen utenfor døren og gikk rundt huset til garasjen for å hente bilen. Så kjørte jeg, forteller hun til TV 2.

Først etter noen kilometer slo det ned i henne:

– «Herregud, babyen!» Det var en forferdelig følelse. Jeg sa sikkert unnskyld til ham 100 ganger. Nå ler vi av det, sier Senterparti-politikeren fra Surnadal på Nordmøre.

Sønnen Eirik har blitt 16 år og spør ofte sin mor om hun har husket nøklene.

– Han er heldigvis ikke distré, så han er god hjelp for meg, sier Klinge på telefon på vei fra Surnadal til jobb i Oslo.

Nå er hun på jakt etter andre surrehoder som vil fortelle sine historier. For innimellom arbeidet som stortingsrepresentant og justispolitisk talsperson for Senterpartiet, samler hun anekdoter fra likesinnede.

Torsdag sendte hun etterlysning på e-post til alle redaksjoner i hele landet.

– Det er rett og slett en storstilt jakt på surrehoder, sier hun.

Feil flyplass

Etter planen skal boken være ferdig skrevet i februar og utgis på Aschehougs miniforlag Tigerforlaget neste høst. Den skal inneholde andre surrekoppers opplevelser og historier fra hennes eget liv som distré.

Og dem er det mange av. Som den gangen hun lette og lette etter bilen sin utenfor Værnes flyplass før hun kom på at hun ikke hadde flydd fra Værnes ved utreise, men fra Molde.

Stort sett tar hun det hele med godt humør, men det kan være dyrt å være distré.

– Det har kostet en del tusen kroner. For eksempel ødela jeg et par briller fordi jeg hadde glemt at jeg hadde dem i baklommen. Jeg satte meg rett og slett på dem og knuste dem. Det var surt, sier hun.

Feil bil

Den episoden hun er mest flau for, er da hun helt ufrivillig stakk av med en bil.

– Dette er 15 år siden, mens vi i Surnadal fortsatt lot bilnøklene stå i bilen mens vi var på butikken. Jeg kom ut fra butikken og satte meg i bilen, fornøyd fordi jeg hadde husket å betale for varene. Jeg kjørte oppover i sentrum og skulle ta en slurk av vannflasken min, men den var borte. Jeg så meg rundt inne i bilen og innså at det ikke var min. Jeg ble så stresset og livredd for å bli tatt av politiet, forteller justispolitikeren.

Hun parkerte bilen ved butikken og gikk ut.

– Bilen var verken samme farge eller samme merke som min egen!

I jobbsammenheng gir surrehodet hennes sjelden trøbbel.

– Nei, problemene oppstår stort sett på fritiden og ofte mens jeg er på vei fra et sted til et annet. I jobben er jeg stort sett veldig fokusert og konsentrert, sier Klinge og legger til at det er flere som henne i politikken.

Feil tog?

Både en tidligere og nåværende statsråd vil stå frem som vimsekopper i boken.

– Både Ola Borten Moe og Torbjørn Røe Isaksen stiller opp i boken med sine historier. Nå ønsker jeg å snakke med flere «surrehau» fra alle deler av landet og i ulike stillinger. Jeg vil gjerne ha tips, sier Klinge som tilbyr anonymitet hvis noen er for sjenert til å stå frem med fullt navn.

– Men min erfaring er at dette er en gruppe mennesker som er veldig lite selvhøytidelige, sier hun før hun avbryter seg selv:

– Nei, er dette flytoget? Jeg lurer på om jeg gikk på feil tog, ler hun, men oppdager fort at det står «Flytoget» på sikkerhetsbrosjyren.