Det er blod i vannet rundt Chelsea. Hva kan Conte gjøre nå?

Etter ydmykende tap for Arsenal og Liverpool fremstår Chelsea som et lag uten plan, fightervilje og evne til å hevde seg i toppen.

Få tilgang til Premier League her.

Se Hull-Chelsea på TV 2 Sport Premium og Sumo kl. 16.

Chelseas kamper mot Liverpool (1-2) og Arsenal (0-3) avslørte at laget har et forsvar preget av personlige feil og er uten ledelse, mens fremover på banen er det fullt mulig å kneble nøkkelspillere som Eden Hazard.

Tapene viste en gang for alle at det fysisk sterke, godt organiserte Chelsea, som kan slå et hvilken som helst storlag, er svekket.

Det er blod i vannet rundt ligamesteren fra 2014/15-sesongen, som vil slå seg inn blant topp fire-lagene igjen. Nå må manager Antonio Conte hente frem sine taktiske superkrefter for å holde haiene unna og gjenopprette lagets rykte.

– Tror Conte er sjokkert

– For Conte er defensiv trygghet helt essensielt for ham. Det har kjennetegnet lagene hans som Juventus-trener og Italia-landslagssjef. Slik jeg ser det virker han litt i villrede nå, sier TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland og utdyper:

– Mot Arsenal sist så det ikke ut som han helt visste hva som foregikk. Han er vant til å holde nullen og ta ledelsen, ikke måtte ta igjen baklengsmål. Jeg tror han må ha blitt sjokkert etter de to kampene. En kollektiv feil ga første baklengsmål mot Liverpool, mens en individuell feil var årsaken mot Arsenal. Slikt skjer vanligvis ikke med lagene til Conte.

Kaptein, leder og legende John Terry (35) var ute med skade mot Liverpool og Arsenal. Da ble det pinlig åpenbart hvilken stabiliserende effekt veteranen, som er blitt avskrevet som toppspiller flere ganger allerede, har på forsvaret. Nyinnkjøpte David Luiz kan kanskje fungere i samspill med Terry, men han strøk til de to eksamenene som forsvarssjef. Gary Cahill og Branislav Ivanovic viste heller ingen tegn på at de fremdeles holder høy internasjonal klasse. Snarere tvert imot.

Da kan man spørre seg om Antonio Conte har overvurdert sine egne spillere og taktiske evner.

– Jeg synes ikke Conte har bommet, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

– De åpnet sesongen bra. Da så du et tydelig Conte-stempel på laget. Det som er bekymringsfullt er hvordan de har fremstått de siste to kampene. Både Conte og laget har virket passive. Det har vært noe dødt over dem.

– Hva er årsaken til det?

– Det er vanskelig å si, men det kan være at det har vært for mye nytt for spillerne. Det kan prege det fysiske, gi et passivt reaksjonsmønster. Det kan være at måten han trener dem på et tøffere enn de er vant til, sier Myhre.

Kan skyldes kulturforskjeller

Hangeland peker på det faktum at Conte er italiensk og helt fersk i engelsk fotball.

– Han har stort sett jobbet med italienere før. Man skal aldri undervurdere betydningen av et nytt språk, ny kultur og ny liga. Her er det merkbart høyere tempo enn i Serie A. Chelsea er blitt avslørt, og de andre lagene skjønner at de kan angripe dem. uten den defensive muren er hele grunnlaget for Contes filosofi borte.

Petter Myhre sier at det blir vanskeligere å være nyankommet trener fra et annet land når det går dårlig med laget.

– Selv om han snakker OK engelsk, er det et nytt språk. Når det går dårlig, må han formidle tankene sine presist til spillerne. Konkretisering er viktig. Når laget ikke responderer, er det en ny utfordring for ham. Det blir interessant å se hvordan Conte oppfører seg på sidelinjen mot Hull.

På tide å skifte formasjon?

Selv om avisene i England denne uken har meldt at eier Roman Abramovitsj skal være klar til å bruke penger på å forsterke stallen, får ikke Conte hente noen nye spillere før i januar. Frem til da må han skape et topplag av spillerne han allerede har.

John Terry var ventet tilbake mot Hull, men fredag ble det bekreftet at han fremdeles er skadet. Den talentfulle midtstopperen Kurt Zouma er ikke ventet tilbake fra sin alvorlige kneskade før en gang ut i oktober.

Da er Marcos Alonso, Ola Aina, Cesar Azpilicueta, Branislav Ivanovic, Gary Cahill og David Luiz forsvarsspillerne Conte har til rådighet. Så langt har Chelsea spilt med fire bak, men Conte er kjent for å foretrekke en trebacksrekke.

Er det nå på tide å endre formasjon?

– Tre bak er det han er vant med, og nå funker ikke ting defensivt. Men han må ha de riktige spillerne til rådighet. En skadefri Terry er selvskreven, mens Luiz kan fungere til venstre. Så er det et spørsmål hvem han velger på kantene av backene, Ivanovic kan spille både back og midtstopper, sier Myhre.

Brede Hangeland, som spilte midtstopper i Premier League frem til juni, sier at 3-5-2 eller 3-4-3 ikke er en formasjon man enkelt legger om til.

– Chelsea har forsåvidt spillermateriell til tre bak, men en slik formasjon er ekstremt krevende å trene inn. Det er ikke gjort på én økt. Det er også spørsmålstegn ved spillerne. Luiz har ikke sett trygg ut. De har savnet ledelse, men Terry blir ikke yngre. Det er vanskelig for Conte å komponere forsvaret skikkelig.

Press før Hull-kampen

Det kan være en fordel for Chelsea å møte formsvake Hull for å skaffe seg litt selvtillit før landslagspausen.

– Men det er også et enormt press på dem. Hull er et lag de SKAL slå. Landslagspausen er ikke så veldig velkommen for Conte. Da er mange spillere borte på landslagsoppdrag. Dermed får han ikke drillet dem på trening, sier Myhre.

– Det er viktig at de vinner mot Hull for ikke å gå inn i landslagspausen i krise. Det er ikke mange på trening, men det gir Conte tid til å tenke og analysere. Det er mye nytt for ham, jeg tror ikke han sover vekk dagene, sier Hangeland.

Han er klar på at Chelsea raskt må tilbake på vinnersporet.

– Hvis ikke, blir det spent å se på hvordan konfliktnivået er internt i spillergruppen. Det ligger en historie der fra fjorårssesongen. Det var mye negativitet og interne konflikter. Det ligger der fremdeles og kan komme frem igjen.