Evertons supertalent under kraftig ild

Ross Barkley (22) er tippet til å bli en stjerneblanding av Paul Gascoigne, Michael Ballack og Wayne Rooney, men denne sesongen er han blitt en skyteskive for kritikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få tilgang til Premier League her.

Som 19-åring i 2013/14-sesongen slo Ross Barkley igjennom på Everton som et friskt pust på offensiv midtbane.

Superlativene haglet. Hans fysikk, teknikk og målteft gjorde ham til en av de mest ettertraktede talentene i Premier League.

Barcelona-stjernen Xavi slo i 2014 fast at Barkley kunne spilt for katalanerne.

Så langt i karrieren har han 17 mål og elleve assists på 120 kamper. Imponerende for en 22-åring, men denne sesongen har kritikken haglet mot gutten, som er født og oppvokst i Liverpool.

Se Everton-Crystal Palace på TV 2 Premium og Sumo kl. 21.

En ny Rodwell?

Han ble utelatt fra den første og eneste landslagstroppen til Sam Allardyce. I tre av de siste kampene har han vært blant Everton-spillerne med lavest karakter på spillerbørsene. Mot Sunderland ble han byttet ut til pause, og Everton vant 3-0.

Ross Barkley.
Ross Barkley. Foto: Matthew Childs

Manager Ronald Koeman har gått fra å si til avisene at Barkley må forbedre seg til å vike unna spørsmål om stjernetalentet.

Er han i ferd med å bli en ny Jack Rodwell? Talentet som gikk til Manchester City, forsvant helt og nå lever en anonym tilværelse i Sunderland.

– Jeg kan se sammenligningen, siden de begge er lokale talenter, men jeg mener Barkley er et annet kaliber enn Rodwell, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Myhre forsvarer Barkley

Han har fått med seg kritikken mot unggutten og sett nærmere på prestasjonene hans. Konklusjonen er at midtbanespilleren ikke har levert på toppnivå, men at mye av kritikken er uberettiget.

– Han kunne fort ha hatt flere mål eller assists så langt. Da hadde tonen vært en annen, sier Myhre.

Myhre peker på at når det går dårlig for et lag, er det spillerne man forventer mest av som får sterkest kritikk.

– Bare spør Wayne Rooney om hvordan han har hatt det de siste sesongene når Manchester United har spilt dårlig.

Spørsmålet er likevel om hvorfor den talentfulle spilleren ikke har klart å levere spill av forventet klasse denne sesongen.

– Det er vanskelig å si når man ikke har innsideinformasjon om ham. Det kan være holdninger, usikkerhet eller at han kjenner presset som et lokalt talent man forventer mye av, sier Myhre.

Han er klar på at det er altfor tidlig å gi opp 22-åringen. Myhre mener han brukes i riktig posisjon av Ronald Koeman.

– Jeg har stor tro på ham. Han brukes i en fri tierrolle der han kan vandre mye og bruke fysikken sin. Vi bør vente en måned eller to til og se hvilken vei pilen peker.

– Det er opp til ham selv å slå tilbake. Potensialet er så stort at han er gull verdt for Everton om han finner storformen. Man må ikke glemme at prestasjoner svinger, spesielt hos unge spillere.