Som 12-åring fikk han beskjed om at homofili var en sykdom: – Fra den dagen visste jeg at jeg ikke kunne være åpen

Selv om vi skriver år 2016 er det mange unge som gruer seg til å komme ut av skapet. Jon Arne (29) turte ikke å stå frem som homofil før i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samfunnet må slutte å forvente at at man skal forelske seg i det motsatte kjønn, det mener leder av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Ingvild Endestad.

– Det gjør man helt fra ungene er små. Man spør om jenter har fått kjæreste med gutter i barnehagen, og motsatt.

Dermed blir ansvaret til hver enkelt som ikke gjør det, å fortelle det til omverden.

Endestad forteller at en undersøkelse fra 2013 viser at 1 av 6 heterofile menn ville flyttet seg på bussen fra en homofil mann.

– De sier de grøsser ved tanken på to menn som kysser.

Sto fram på scenen med familien i salen

For å bedre fordommene mener lederen av FRI at samfunnet trenger åpenhet og forbilder i samfunnet.

Nettopp forbilder ønsket skuespiller Jon Arne Arnseth (29) seg da han var liten. Han kommer fra Øvre Wang på Hedmarken og visste ikke hva homofili var.

– Første gang jeg så en homofil person var på TV da jeg var 12 år. Da var det en som tok fjernkontrollen, skiftet kanal og sa det var en sykdom. Fra den dagen visste jeg at dette kan jeg ikke være åpen om.

I fjor valgte han å stå frem – på en litt uvanlig måte. Arnseth liker å uttrykke seg via scenekunst og teater, og tenkte det var et perfekt sted å komme ut av skapet.

– Jeg lagde en monolog sammen med Bjørnar Teigen, som heter "Kunsten å smile", sier 29-åringen som viser stykket 7. og 8. oktober på Teaterkjeller`n i Oslo.

Med familien i salen kunne han endelig fortelle sin historie.

– Jeg var kjempenervøs. Frykten for at de ville se på meg annerledes var der, men moren min visste om det fra før. Alle tok det kjempebra og nå har vi alle blitt mer åpne med hverandre.

Var redd for de felles troende

Rebekka Andrea Milde (21) valgte også å fortelle sine nærmeste at hun var skeiv på en annerledes måte. Hun er medvirkende i NRK-serien "Ut av skapet", og hadde et helt TV-team med seg.

– Før den serien var jeg bare åpen for et par venninner, så jeg hadde ingen å snakke med det om.

Milde gikk på kristen skole da hun valgte å stå fram, og sier det ikke er en hemmelighet at det finnes mange negative holdninger mot homofile i konservative kristne miljøer. Derfor gruet hun seg ekstra mye.

– Det var blandende tilbakemeldinger. Mange mente det var en synd og mange støttet det. Det har vært en god blanding, men mest positivt.

Rebekka følte hun levde en løgn før hun sto frem.

– Når man har båret en så stor hemmelighet i så mange år, påvirker det deg som person. Man er ikke lykkelig da.

Råd til foreldre

Endestad i FRI ønsker mer kompetanse og kunnskap i barnehage, skolen og helsetjeneste, slik at profesjonene vet hvilke spørsmål de skal stille.

Hun mener også at foreldre må ta ansvar, slik at barna føler det er naturlig å ha kjæreste av samme kjønn.

– Foreldrene tror de har vært helt tydelige fra starten av. Ofte sitter de med gode holdninger og bryr seg ikke hvilken legning de har, men de glemmer å si det til barna.

Hun råder foreldrene til å stille mer åpne spørsmål:

  1. Har du fått deg kjæreste - hvem er det? Ikke spør hva han/hun heter.
  2. Vær tydelig og snakk åpent om ulikheter. Vær positiv til seksualitet og kjønn.
    – Vi som er homofili fanger opp alle signaler når vi har forstått legningen vår. Alle antenner er ute.
  3. Vær på tilbudssiden når barnet ditt kommer ut. Spør om du skal fortelle det til besteforeldrene, tanter eller onkler, hvis de trenger det.
  4. Vær begeistra!