KAOS I VENTE: I dag blir dette et vanlig syn på flere togstasjoner på Østlandet. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
KAOS I VENTE: I dag blir dette et vanlig syn på flere togstasjoner på Østlandet. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix) Foto: Solum, Stian Lysberg

Meklingsbrudd: Nå blir det togstreik

71 lokførere tas ut i streik fra torsdag morgen etter meklingsbrudd i natt. Det kommer til å ramme flere strekninger hardt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt onsdag kveld, men valgte å fortsette meklingen på overtid.

Klokken 2.30 meldte LO Stat at det ble brudd, og dermed er streiken et faktum.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) ønsker å tariffeste kompetansekravet til lokomotivførerne. Spekter, Cargonet og NSB mener derimot at kompetansekravet må reguleres av nasjonale myndigheter.

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i NLF i en pressemelding.

Se hvilke linjer som blir rammet av streiken nederst i saken.

Slik rammes du

Streiken kommer til å ramme titusenvis av pendlere på Østlandet. Rundt 150 togavganger vil bli innstilt, og det blir trangt om plassen på togene som går. Det blir heller ikke satt inn buss for tog da dette er streikebryteri.

– Perrongene og togene har vært fulle, men jeg har ikke fått rapporter om at noen er blitt frakjørt, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB.

Strekningene Ski-Høvik og Lillestrøm-Asker blir sterkest berørt. Her blir det kjørt betydelig færre tog, men også den øvrige trafikken vil merke konsekvensene.

Fredag vil trolig 160 tog stilles inn.

– Det blir fortsatt mulig å komme seg på jobb, og det går tog inn og ut av Oslo. Men det kan bli trangt om plassen. Kaoset har nok ikke truffet helt i morgentimene, så gå til stasjonen og ta det første og beste toget. Per nå ser dette ut til å gå fint, sier pressevakt i NSB, Håkon Myhre.

Han oppfordrer alle reisende til å holde seg orientert på NSBs nettsider.

KØER: På E18 inn mot Oslo var det svært lange køer torsdag morgen. Foto: Tor Godal TV 2
KØER: På E18 inn mot Oslo var det svært lange køer torsdag morgen. Foto: Tor Godal TV 2

I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut en lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

– Svært beklagelig

Arbeidsgiverforeningen Spekter beklager overfor NSBs kunder.

– Vi beklager sterkt overfor NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Spekter, NSB og Cargonet mener det er opp til statlige myndigheter å regulere kompetansekravet.

– Dette er en jobb som Samferdselsdepartementet allerede er i gang med å gjøre, men dette valgte NLF å ignorere, sier Dørnes til TV 2.

Disse togene er innstilt torsdag 29. september:

  • Linje L1 Spikkestad – Lillestrøm
  • Linje L2 Stabekk – Ski
  • Linje L12 Kongsberg – Eidsvoll
  • Linje L13 Drammen – Dal
  • Linje L14 Asker – Kongsvinger
  • Linje L21 Stabekk – Moss
  • Linje L22 Skøyen – Mysen
STREIKEKAOS: Torsdag morgen er minst 150 tog innstilt og mange passasjerer blir rammet av streiken. Foto: Birger Henriksen TV 2
STREIKEKAOS: Torsdag morgen er minst 150 tog innstilt og mange passasjerer blir rammet av streiken. Foto: Birger Henriksen TV 2 Foto: BIRGER HENRIKSEN TV 2

Se fullstendig oversikt over hvilke avganger som blir rammet på NSB sine nettsider.