SNUFS: Eks-guvernør Howard Dean antyder at Donald Trump bruker kokain. (Foto: John Locher / AP Photo) 
SNUFS: Eks-guvernør Howard Dean antyder at Donald Trump bruker kokain. (Foto: John Locher / AP Photo)  Foto: John Locher

Eks-guvernør nekter å trekke sjokkpåstander om Trump

Under debatten mot Hillary Clinton, snufset Donald Trump en rekke ganger. Eks-guvernør og lege Howard Dean antyder at Trump misbruker narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag møttes presidentkandidatene til direktesendt TV-duell. Hillary Clinton ble av mange utropt som vinner i debatten som ble sett av 84 millioner personer, noe som er ny rekord.

Kandidatene hadde kameraer og mikrofoner rettet mot seg i den 90 minutter lange duellen. Alt de sa og alle bevegelser de gjorde, ble fanget opp. Trump gjorde seg bemerket da han en rekke ganger avbrøt Clintons replikker, men mange TV-seere bet seg også merke i at han flere ganger snufset høylytt.

Hør Trumps snufsings her!

Tidligere Vermont-guvernør og lege Howard Dean, som støtter Clinton, antyder på Twitter at årsaken til Trumps snufsing er at han var påvirket av kokain under debatten.

«Jeg legger merke til at Trump snufser hele tiden. Bruker han kokain?», skrev Dean i innlegget som er delt over 30.000 ganger.

Står fast ved påstanden

I et intervju med NBC sier Dean at presidentkandidaten trolig ikke bruker kokain, men han utelukker det heller ikke. Han mener den rennende nesen og Trumps pompøse væremåte er tegn på kokainmisbruk.

– Du kan ikke stille en diagnose ved å se noen på TV, men han snufset mye, og det er noe kokainmisbrukere gjør. Jeg skulle likt å spurt Trump om han noen gang har hatt et problem med kokain, sier Dean til kanalen.

Til tross for at Dean ikke kan underbygge påstanden sin, nekter han å beklage overfor Trump. Han vil heller ikke slette innlegget.

– Det var noe merkelig med Trumps oppførsel, men om jeg tror han bruker kokain? Sannsynligvis ikke, men den mannen har bevist at han er ustabil. Spørsmålet er hvorfor han er så ustabil, sier Dean.

Trump nekter for at han snufset under debatten. Han mener at mikrofonen var dårlig.

– Patetiske påstander

I 2004 forsøkte Howard Dean å Demokratenes presidentkandidat, men nådde ikke opp i nominasjonskampen. Fra 1991 til 2003 var han Guvernør i Vermont.

Kommunikasjonssjefen i det Republikanske partiet, Sean Spicer, betegner Deans påstander som patetiske.

– Spesielt når det kommer fra en mann som har vært guvernør og som har forsøkt å bli USAs president. Men det verste er at Dean, som lege, kaster ut påstander uten å kunne underbygge dem, sier Spicer, ifølge CNN.

Donald Trump hevder selv å være avholdsmann. Årsaken til det er at broren Fred var alkoholiker.

Kokain, som er et sentralstimulerende stoff, sniffes som pulver gjennom nesen. Rusen er vanligvis kortvarig, men den gir en behagelig følelse av å være «ovenpå» og å ha økt energi, ifølge Folkehelseinstituttet.