Tamarin Varner (25) har CP. Hun ble spyttet på av en ung mann på trikken i Oslo. Foto: Privat
Tamarin Varner (25) har CP. Hun ble spyttet på av en ung mann på trikken i Oslo. Foto: Privat

CP-rammede Tamarin (25) ble hetset og spyttet på av ungdomsgjeng på trikken

– Den ene gutten sa til kompisene sine: «Se på henne», og da tenkte jeg å overse det. Det er slike blikk og kommentarer jeg som funksjonshemmet får, det er jeg vant til, sier Tamarin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tamarin Varner (25) hadde vært på ledersamling med Norges Handikapforbund på et hotell i Oslo sentrum fredag kveld.

Da hun skulle ta trikken til Ljabru etter samlingen, satte hun seg ned alene på en av firergruppene på trikken. To stopp før hun skulle gå av, kom det en guttegjeng inn på vognen og satte seg på firergruppen vis a vis henne.

– De var ganske fulle og satte seg ned rett ved siden av meg.

– Spyttet i ansiktet på grunn av CP

Varner har cerebral parese. Sykdommen gjør at hun kan få spasmer og rykninger i kroppen som hun ikke kan kontrollere.

– De ble oppmerksomme på rykningene mine, og syntes vel at det var veldig morsomt. Den ene gutten sa til kompisene sine: «Se på henne», og da tenkte jeg å overse det. Det er slike blikk og kommentarer jeg som funksjonshemmet får, det er jeg vant til, sier Varner til TV 2.

Leder i Norges Handikapforbunds Oslo-region, Jørgen Foss, var i dag med Tamarin til Manglerud politistasjon der de anmelde spytteepisoden. Foto: Norges Handikapforbund/Facebook
Leder i Norges Handikapforbunds Oslo-region, Jørgen Foss, var i dag med Tamarin til Manglerud politistasjon der de anmelde spytteepisoden. Foto: Norges Handikapforbund/Facebook

Deretter snur hun seg mot vinduet for å ignorere guttene. Når hun snur seg tilbake for å gå av trikken, står en av guttene der og spytter henne i ansiktet, forteller Varner.

– Jeg ble sint og sa at «det der gjør du ikke». Da kom det ikke noe svar tilbake. Det hele skjedde veldig fort, sier Varner.

Da hun kom hjem prøvde hun å ikke tenke på det, men etter samtale med venner, besluttet hun å skrive om episoden på bloggen sin. Siden hun selv er i Norges Handikapforbund, ble hun oppfordret til å anmelde forholdet.

– Etterlyser mer oppmerksomhet fra myndighetene

Sammen med forbundet gikk hun tirsdag til politiet med en anmeldelse.

– Jeg har selv deltatt på Haterne på TV 2 og vet selv hva det som bli utsatt for hatytringer gjør med en. Jeg mener det er vår plikt i Handikapforbundet i Oslo å hjelpe henne og gå til anmeldelse. For det første er den alvorlig. Om det er funksjonshemning, seksuell orientering, en annen etnisk bakgrunn, skal du ikke oppleve å bli utsatt for hatefulle handlinger. Det er viktig å anmelde dette, slik at vi får det inn i rettssystemet og da kan gjøre noe. Vi jobber for en raus by som har plass til alle, og det er en by uten dette hatet Tamarin ble utsatt for, sier Jørgen Foss i Norges Handikapforbund i Oslo.

Ifølge Varner sier politiet at de skal se nøye på episoden. Også Foss sier at de fikk signaler fra politiet om at dette blir tatt alvorlig.

– De er svært dyktige på dette området, og de viser at det er et område de prioriterer.

Også Likestillings- og diskrimineringsombudet ser alvorlig på saken.

– Det er viktig at Norges Handikapforbund har anmeldt denne hendelsen. Det er svært viktig å få synliggjort denne formen for hatkriminalitet, som nok er mer utbredt enn vi liker å tro. For det er hatkriminalitet vi snakker om her, og det er slik saken må etterforskes av politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til TV 2.

Hun siterer en britisk undersøkelse som viser at det er mye mer hatkriminalitet mot funksjonshemmede enn hva som registreres av politi i Norge.

– Vi ser en gjennomgående fornektelse av at funksjonshemmede utsettes for mobbing og hatkriminalitet i samfunnet. Jeg tror det er høye mørketall og etterlyser mer oppmerksomhet om dette fra norske myndigheter, sier Bjurstrøm.