Tre billige paraplyer til under 120 kroner blir testet mot tre dyrere varianter. I tillegg til en real stormtest i vindtunnelen vurderes hver paraply etter brukervennlighet, design og pris.

Og det er ikke nødvendigvis bare de dyre som er gode. Nille sniker seg inn i topp tre, mens Senz Original stikker av med sammenlagtseieren.

Lover å tåle 89 km/t

I vindtunnelen til Megafun Factory på Lørenskog får paraplyene kjørt seg på vindhastigheter opp mot orkanstyrke. Daglig leder Geir Pedersen (48) og Derek Nordlund Broughton (38), hovedinstruktør og tidligere gullvinner i NM i fallskjermhopping står for testingen.

– Ja, Derek, dette ser skummelt ut. Både for dine vegne og paraplyens vegne, sier Pedersen i godt humør i det Broughton går inn med første paraply.

Vindhastighetene er så sterke at Broughton teiper paraplyen fast til hånda, slik at den ikke skal glippe ut av grepet hans. Men de aller fleste paraplyene vrenger seg allerede når propellene går på tomgang.

Paraplyene testes i to posisjoner – mot og fra vinden. Og når paraplyene snus mot vinden er konkurransen større.

– Nå er vi på 100 km/t, roper Geir som styrer vindhastigheten i tunnelen på PC-systemet utenfor.

Og det er Gustbuster som imponerer mest i stormtesten.

– Både XXL og Senz tålte like mye vind, men Gustbuster er helt funksjonell fortsatt, konkluderer Broughton etter flere timer med paraplyene i tunnelen.

Paraplyen holder også det den lover da den tålte vindhastigheter over 89 km/t (55 miles per hour).

Stor forskjell i brukervennlighet

STORMFULL TEST: Paraplyene ble testet i flere timer i vindtunnelen. Foto: Jon Roar Solset
STORMFULL TEST: Paraplyene ble testet i flere timer i vindtunnelen. Foto: Jon Roar Solset

Pål Morten Hverven (50) og Annik Bolstad (47) jobber begge i Filmparken på Jar og har testet brukervennligheten til paraplyene. Hverven er bedre kjent som «Fiksern» i filmmiljøet, siden han jobber med stunt og spesialeffekter – som for eksempel regn.

Nille sin knapp for å skyte ut paraplyen slår godt an.

– Jeg synes underholdningsverdien i at den skyter seg selv ut er viktig, kommenterer Hverven i det han spent trykker på knappen og ser paraplyen slå seg selv opp.

Senz Original får mye skryt for en praktisk teknologi for å slå paraplyen opp og sammen. I tillegg er den pen og se på.

– Jeg liker designet på denne veldig godt. Den er som en sydvest, sier Bolstad som har funnet sin favoritt.

Med god konkurranse fra Gustbuster og Nille stikker Senz Original av med seieren i testen.

Plassering Paraply Brukervennlighet Tålt vindstyrke fravind/motvind  
1. Senz Original (515,-) Paraplyen er solid og enkel å bruke. Den er stilig og får pluss i boka for trygge og butte ender. Fikk skade etter å ha vrengt seg, men tålte ekstremt mye. Dette er den eneste ikke-sammenleggbare paraplyen i testen. 100/48  
2. Nille (119,90,-) Enkel å bruke, liten og nett. Underholdene utskytningsknapp. Spisse ender. Den virker billigere i byggekvaliteten, men man får mye for pengene. 60/33  
3.  Gustbuster Metro (399,-) God kvalitet, men litt stivere pris. Meget funksjonell – har også en utskytningsknapp. Trygge ender rundt duken. Man får det man betaler for – alt i alt en meget god paraply. 100/43  
4. Clas Ohlson (69,90,-) Vanskelig å slå opp. Ser kjedelig ut. Spisse ender. Liten og nett. Prisen er et pluss. 88/33  
5. Nubrella (830,-) Positivt at man har begge hendene fri, men det ser litt latterlig ut. I tillegg dekker den for lite for regnet. 60*  
6. XXL (69,-) Vanskelig å slå opp. Stilren, men litt kjedelig. Spisse ender. Den er meget solid og tålte høy vindstyrke, men duken ble mye revet. Liten og nett. Prisen er et pluss. 100/33  

 

* Kun testet på ryggen, dvs. én posisjon.