Høyre faller som en stein etter helikopterkrangel

Regjeringens forslag om å flytte helikoptre har skapt stor blest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere spekulerer på at forklaringen bak Høyres fall kan være regjeringens forslag om å flytte 339-skvadronens helikoptre fra Bardufoss til Rygge.

Bell-helikoptre på Bardufoss er en viktig beredskapsresurs også for det sivile samfunn.

En maskin står på en times beredskap for politimesteren i Troms.

Viktig politiressurs

– Vi har brukt dem i redningsaksjoner, vi har brukt dem i skarpe oppdrag. Troms er et stort fylke. Har vi ikke helikopter, må vi kjøre bil. Det tar tid, forklararer politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms.

Men han frykter å miste sitt dedikerte helikopter. Med regjeringens støtte vil nemlig forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen flytte Bell-helikoptrene på Bardufoss sørover til Rygge.

– For innbyggerne i Troms, så vil flytting av Bell gi dårligere beredskap, sier Bredrup Sæverud til TV2.

Tror ikke på regjeringen

I sin langtidsplan for forsvaret hevder Regjeringen motsatte. Her konkluderer man slik:

«Med nye redningshelikoptre som nå er under anskaffelse, forbedres evnen til å støtte politiet i Nord-Norge (...) i tillegg vil Forsvaret kunne omprioritere NH90-helikoptre, enten fra basen på Bardufoss eller fra Sjøforsvarets fartøyer.»

Politimesteren i Troms lar seg ikke berolige. Han mener dagens ordning med et helikopter på fast beredskap for politiet er å foretrekke.

– Det er forutsigbart. Vi vet at vi får det. Det er verken kystvakthelikoptre eller redningshelikoptre fordi de har andre oppdrag.

Erna stuper på meningsmålingene

På de siste meningsmålingene faller Høyre som en stein på meningsmålingene i nord.

– Dette kan ha en sammenheng med regjeringens forslag til ny langtidsplan for forsvaret, sier professor i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Kjell Arne Røvik til avisa Nordlys.

– Det blåser en Ap-vind over hele landsdelen. Sammen med SV og Sp har Ap over 52 prosent. Rent flertall, sier han. Han tror den svake oppslutningen om Høyre skyldes forslaget om å flytte 339-skvadronen fra Bardufoss til Rygge.

Løser mange sivile oppdrag

339-skvadronen på Bardufoss har siden 1964 gitt Hæren helikopterstøtte, men like lenge har den vært en ambulanseressurs for det sivile samfunn. De siste fire år er det registrert nærmere 70 oppdrag løst av Bell-helikoptre.

– For oss er det en betydelig svekkelse av samfunnets totale beredskap hvis og når Bell-helikoptrene fløyttes ut av Troms, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Nå er det opp til Stortinget å avgjøre om også sivile hensyn i nord skal vektlegges når framtida til 339-skvadronen skal avgjøres.

– Vi kan i hvert fall argumentere, og håpe å bli lyttet til, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.